четвъртък, 30 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  901 прочитания

  МФ предлага връщане към по-висок ДДС и данък свръхпечалба

  Може да се стигне до заем от МВФ, обяви служебният министър на финансите
  15 март 2023, 16:50 a+ a- a

  сн: МФ

  „Днес на заседанието на МС беше прието протоколно решение съставяне на проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит от 3%. Не е разглеждана средносрочна прогноза, не е разглеждан законопроект, а само сценарий, тъй като съгласно т.нар. удължителен закон в края на април правителството трябва да внесе в НС проект на Закон за държавния бюджет за 2023“. Това обяви министърът на финансите Росица Велкова на брифинг в МФ.

  Тя напомни още веднъж, че при действащите приходни и разходни политики, приети от 45-то, 47-то и 48-то НС, дефицитът за 2023 възлиза на 6,9% от БВП на начислена основа. По думите ѝ основното в тази сценарий е, че законопроектът ще бъде разработен с дефицит от 3% от БВП на начислена основа, като при изготвянето ѝ са проведени неформални консултации с работодателите и синдикатите. Тя обяви, че проектът на Закон за бюджета за 2023 г. ще бъде поставен на обществено обсъждане на 3 април, така че съгласувателната процедура да бъде спазена и в края на април Министерският съвет да го внесе в парламента.

  „Ще предложим пакет от приходни и разходи мерки, с които да ограничим размера на бюджетния дефицит до 3% от БВП. По отношение на приходната част на обществено обсъждане ще бъдат представени промени в данъчните закони, с които се предвижда въвеждане на еднократна солидарна вноска за второто полугодие за тази година или т. нар данък свръхпечалба за всички юридически лица на базата на принципите, заложени в Регламент 2022/1854 на Съвета от 06 октомври 2022 г. Предлага се определяне на 100% дивидент за държавата на публичните предприятия след приспадане на счетоводната загуба“, обяви министърът.

  Сред обявените от нея предложения са възстановяване на някои от намалените ставки на ДДС и на акцизи, както и увеличаване на акциза на т. нар. вейпове. Велкова уточни, че няма да се променят действащите към момента ставки за брашно, хляб, бебешки стоки и книги. Предвижда се с акт на МС да се увеличат тол такси и концесионни възнаграждения.

  Правителството планира засилване на фискалния контрол и въвеждане на предварително задължение да се декларира ДДС при селектирани рискови стоки. „Очакваният ефект от предложенията за приходни мерки е в размер на 6 млрд. лв., като с тях ще се осигури изпълнението на швейцарското правило от 1 юли при индексирането на пенсиите и ще се гарантира изплащането на увеличението на заплатите“, съобщи Росица Велкова.

  Министърът на финансите напомни, че при заплащането в публичния сектор през 2022 г. се е образувала асиметрия, като за преодоляването ѝ се предвижда увеличаване с 10 % само на тези бюджетни структури, които не са получили никакво повишение на възнаграждението през миналата година, в т.ч. и увеличение на учителските заплати.

  „В разходната част се планира ограничаване на разходи за командировки, за издръжка и представителни разходи. С оглед гарантиране на спазване на правилото за бюджетен дефицит от 3%, правителството ще предложи на НС да се приемат буфери – единият е въвеждане на забрана капиталовите разходи да бъдат пренасочване за покриване на друг вид разходи, която е допустима съгласно Закона за публичните финанси. Вторият буфер е връщането на правилото за 90% изпълнение на разходите до края на третото тримесечие на годината, а при очаквано свиване на бюджетното салдо от 3% ще бъдат отпускани останалите 10 % през четвъртото тримесечие“, посочи тя.

  Ако новото Народно събрание реши да вдигне дефицита на бюджета над три процента от БВП, ще влезем в процедура на свръхдефицит, ще ни трябва по-висок дълг, което би създало проблеми за набиране на ликвидност. Може да не се наберат необходимите за дефицита пари и да се стигне до заем от МВФ, каза Велкова, цитирана от БТА.

  Министърът анонсира, че в случай на преизпълнение на заложените приходи възнагражденията в приходните агенции ще бъдат увеличени.

  Финансовият министър анонсира, че предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане отново промените в Кодекса за застраховането. „Проведохме срещи със Съюза за стопанска инициатива, но предложеният от тях алтернативен текст беше отхвърлен от Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО). Тъй като времето напредва, отново предлагаме варианта, изготвен от работната група към НС. Ако в хода на общественото обсъждане постъпят предложения, сме готови да ги обсъдим и приемем, при условие че бъдат одобрени от ЕОЗППО“, отбеляза Велкова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Дават ваучери за обучения за придобиване на цифрови учения
  Стойността на ваучерите ще зависи от вида и продължителността на курсовете
  преди 11 часа
  ЕК ще подобрява бизнес средата в ЕС с по-малко бюрокрация
  Очаква се годишно да бъдат спестени около 437 милиона евро административна тежест
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  Everty придобива Sofia Office Center
  Това е петата инвестиционна сделка на Everty в България
  преди 15 часа
  Доклад: Изкуственият интелект може да измести 300 млн. души от работата им
  Вижте за кои професии има най-голям риск според проучването на Goldman Sachs