петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1149 прочитания

  Credit Suisse взе $54 млрд. заем от Швейцарската централна банка

  Банката е 17-ият по големина кредитор в Европа и една от 30 банки в световен мащаб, които се считат за твърде големи, за да фалират
  16 март 2023, 08:48 a+ a- a

  Снимка: Credit Suisse

  Credit Suisse обяви, че ще вземе заем от Швейцарската централна банка в размер на 50 милиарда швейцарски франка ($53,7 млрд.) в ход, който според банката ще „засили превантивно нейната ликвидност“, докато се опитва да спре кризата на доверие ден след като цената на акциите ѝ рязко се срина, отбелязва The Guardian.

  Тази допълнителна ликвидност би подпомогнала банката да предприеме „необходимите стъпки за създаване на по-опростена и по-фокусирана банка, изградена около нуждите на клиентите“, се казва в изявлението. Банката каза, че също прави оферти за обратно изкупуване на дълга на стойност около $3 млрд.

  Банката заяви, че нейните мерки за заеми „демонстрират решителни действия за укрепване на Credit Suisse, докато продължаваме нашата стратегическа трансформация, за да предоставим стойност на нашите клиенти и други заинтересовани страни“.

  Азиатските акции се понижиха в четвъртък и инвеститорите се насочиха към безопасността на златото, облигациите и доларите, тъй като страховете от по-широка криза се засилиха въпреки интервенцията, оставяйки пазарите на ръба преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък (16 март).

  Ходът за укрепване на финансите на Credit Suisse дойде няколко часа след като централната банка и швейцарският регулатор на финансовите пазари издадоха съвместно изявление, обещавайки спешно финансиране, ако е необходимо. Те настояха, че няма „пряк риск“ от разпространение на сътресения в банковата система на САЩ след внезапния колапс миналата седмица на американския кредитор Silicon Valley Bank.

  „Credit Suisse отговаря на изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно значимите банки“, каза Швейцарската национална банка. Credit Suisse е една от 30-те банки в световен мащаб, смятани за твърде големи, за да фалират, което я принуждава да заделя повече пари, за да преодолее кризата.

  Акциите на Credit Suisse паднаха с цели 30% в сряда (15 март), провокирани от коментарите на най-големия акционер на Credit Suisse, Саудитската национална банка (SNB), която каза, че не е в състояние да натрупа повече пари поради регулаторни ограничения, ограничаващи нейното участие до под 10%.

  Предложението за ограничаване на подкрепата за Credit Suisse, която отчете загуба от 7,3 милиарда швейцарски франка за 2022 г., накара цената на акциите ѝ да се срине, завършвайки деня надолу с 24,5%.

  Банката, 17-ият по големина кредитор в Европа, се бори да задържи клиенти след поредица от скандали през последните години. Credit Suisse укрепи баланса си с набиране на средства от 4 млрд. швейцарски франка през ноември, предназначени за финансиране на план за преструктуриране.

  В изявление в сряда председателят Аксел Леман се опита да успокои клиентите и инвеститорите, като каза: „Имаме силни капиталови съотношения, силен баланс. Вече взехме лекарството.“

  Акциите на други големи европейски банки паднаха в сряда, като инвеститорите се притесняват от потенциални нереализирани загуби, които се крият в техните портфейли. Повече от £75 милиарда бяха изтрити от индекса на сините чипове в Лондон, отбелязвайки най-резкия еднодневен спад на FTSE 100, откакто Русия нахлу в Украйна, завършвайки деня със спад от 3,83%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 17 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 23 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 2 дни
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 2 дни
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния