петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1231 прочитания

  ОИСР: Икономическа перспектива е малко по-оптимистична, но крехка

  Според най-новата икономическа прогноза на организацията паричната политика трябва да задържи текущия курс
  17 март 2023, 13:57 a+ a- a

  Матиас Корман (Снимка: Президентство)

  На фона на подобреното доверие на бизнеса и потребителите, намаляващите цени на храните и енергията и повторното отваряне на китайската икономика, последната междинна икономическа прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предвижда глобален растеж да достигне 2,6% през 2023 г. и 2,9% през 2024 г.

  Предвижда се общата инфлация да намалее постепенно до 2023 г. в повечето страни от Г-20 от 8,1% през 2022 г. до 5,9% през 2023 г. и 4,5% през 2024 г. Това се дължи на влизането в сила на по-строга парична политика, намаляването на цените на енергията след мека зима в Европа, а световните цени на храните намаляват. Основната инфлация обаче остава постоянна, задържана от силните увеличения на цените на услугите и натиска върху разходите от стегнатите пазари на труда. Инфлационният натиск ще наложи на много централни банки да поддържат високи лихвени проценти до 2024 г.

  Източник: ОИСР

  Годишният растеж на БВП в САЩ се прогнозира на 1,5% през 2023 г. и 0,9% през 2024 г., тъй като паричната политика намалява натиска върху търсенето. В еврозоната се предвижда растежът да бъде 0,8% през 2023 г., но да нарасне до 1,5% през 2024 г., тъй като съпротивлението върху доходите от високите цени на енергията намалява. Растежът в Китай се очаква да се възстанови до 5,3% тази година и 4,9% през 2024 г.

  „Днешната перспектива е малко по-оптимистична от предишните ни прогнози, въпреки че световната икономика остава крехка“, каза генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. „Някои ключови рискове, като постоянни широкомащабни смущения на енергийния и хранителния пазар, засега са смекчени, но агресивната война на Русия срещу Украйна, постоянната инфлация на услугите, турбулентността на финансовите пазари и постоянният спад в основните перспективи за растеж, може да бъдат източници на по-нататъшни смущения. По-целенасочената фискална подкрепа и структурните реформи за съживяване на растежа на производителността ще бъдат ключови за оптимизиране на перспективите за възстановяване и дългосрочен растеж.“

  ОИСР отбелязва, че подобряването на перспективите е на ранен етап и рисковете остават насочени към низходяща страна. Несигурността относно хода на войната в Украйна и нейните по-широки последици е ключов проблем. Цялостното въздействие от промените в паричната политика е трудно за измерване и може да продължи да разкрива уязвимостите на финансовия и банковия сектор и да затрудни обслужването на дълговете на някои нововъзникващи пазарни икономики. Натискът на глобалните енергийни пазари също може да се появи отново, което да доведе до нови скокове на цените и по-висок инфлационен натиск.

  Паричната политика трябва да остане в курса, докато не се появят ясни признаци, че основният инфлационен натиск е намален трайно.

  Фискалната подкрепа трябва да бъде разумна и да стане по-фокусирана върху най-нуждаещите се, за да смекчи въздействието на високите цени на храните и енергията. По-доброто насочване и навременното намаляване на цялостната подкрепа биха помогнали да се осигури фискална устойчивост, да се запазят стимулите за по-ниско потребление на енергия и да се ограничи допълнителното стимулиране на търсенето във време на висока инфлация.

  Необходимо е подновяване на усилията за структурна реформа, за да се съживи растежът на производителността и да се облекчат ограниченията на предлагането. Повишаването на динамиката на бизнеса, намаляването на бариерите пред трансграничната търговия и икономическата миграция и насърчаването на гъвкави и приобщаващи пазари на труда биха засилили конкуренцията, смекчили недостига на доставки и засилили ползите от цифровизацията.

  Политически препоръки:
  • Паричната политика трябва да поддържа текущия курс.
  • Фискалната политика трябва да бъде разумна. Свързаната с енергетиката подкрепа трябва да бъде по-целенасочена и пренасочена към намаляване на уязвимостта към бъдещи шокове (напр. повишаване на енергийната ефективност и намаляване на зависимостта от изкопаеми горива).
  •Необходими са структурни реформи, за да се преодолее спадът в основните перспективи за устойчив растеж: 
      * Насърчаване на растежа на производителността чрез цифровизация, включително чрез по-големи инвестиции в ИКТ, научноизследователска и развойна дейност и умения;
      * Повишаване на уменията и стесняване на различията между половете в STEM образованието;
      * Намаляване на търговските бариери, за да се засили конкуренцията и повишаване производителността.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 13 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 2 дни
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство