сряда, 07 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  781 прочитания

  Фед вдигна лихвите с 0,25%

  Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност, заяви Джероум Пауъл
  23 март 2023, 08:59 a+ a- a

  Снимка: Федерален резерв

  Федералният резерв (Фед) повиши основния си лихвен процент с още четвърт процентен пункт в сряда (22 март), сигнализирайки увереността, че скорошната паника в банковия сектор ще бъде овладяна, предаде Quartz.

  Това поставя лихвения процент по федералните фондове - или лихвения процент, с който Фед отпуска заеми на банките - в целеви диапазон от 4,75% до 5%, спрямо предишен диапазон от до 4,75%.

  Решението на Фед идва след седмица на сътресения в банковия сектор, от колапса на Silicon Valley Bank – втората най-голяма фалита на американска банка в историята – до сделка миналата неделя (19 март), според която швейцарският банков гигант UBS купи Credit Suisse. Изтичането на депозити в проблемни институции и спешните реакции на регулаторите в САЩ и на други места създадоха дълбока несигурност в каква посока ще тръгне централната банка с решението си относно лихвените проценти.

  На пресконференция, обявяваща решението за лихвените проценти, председателят на Фед Джероум Пауъл обърна внимание на редица въпроси, свързани с инфлацията и неотдавнашното изтичане на банки. „Инфлацията остава твърде висока, а условията на пазара на труда остават... много затегнати“, каза Пауъл.

  „Вече не заявяваме, че очакваме текущите увеличения на лихвите да бъдат подходящи за потискане на инфлацията. Вместо това сега очакваме, че някои допълнителни политики ще бъдат подходящи“, каза той.

  За състоянието на банковата система той каза: „Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност“, каза Пауъл, подчертавайки, че Фед ще продължи да следи отблизо условията и ще бъде готов да използва всички свои инструменти, за да поддържа банковата система „сигурна и здрава“.

  Пауъл каза, че Фед ще оцени кредитните условия и ефекта, който всяко затягане на кредитирането би имало върху пазарите на труда и инфлацията – което на практика е същото като повишенията на лихвите, спомена той – и последващите политически действия на Фед ще отразят това.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Инфлацията в ОИСР намалява
  Показателят се понижава до 7,4% през април, но основната инфлация остава висока
  преди 12 часа
  ЕК одобри 77 млн. евро за подкрепа на инвестиции в райони с висока безработица у нас
  Помощта ще бъде под формата на освобождаване от корпоративен подоходен данък в подкрепа на първоначални инвестиционни проекти на МСП
  преди 13 часа
  Саудитска Арабия намалява производството на петрол
  От юли страната ще произвежда с 1 млн. барела дневно по-малко
  преди 14 часа
  euShipments.com придоби румънската Helpship
  Придобиването е част от стратегията за неорганичен растеж на euShipments.com, подкрепената от BlackPeak Capital
  преди 17 часа
  Ще изграждаме нова жп връзка с Турция
  Двете страни подписаха Меморандум за разбирателство
  преди 17 часа
  FlixBus открива нов маршрут от България до Гърция
  Новата линия ще свързва София, Благоевград и Сандански със Солун