сряда, 07 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1026 прочитания

  България и Финландия ще лобират пред ЕК за развитие на потенциала на Черно море в превоза на товари между Европа и Азия

  Войната в Украйна променя пътя на стоките и в момента сухопътната граница между България и Турция е една от най-натоварените в света, коментира министърът на транспорта Христо Алексиев
  31 март 2023, 10:32 a+ a- a

  Пълноценното използване на потенциала на Черно море и на българските пристанища е от изключителна важност за превоза на стоки от Азия към Европа. Това бе общото мнение по време на видеоконферентен разговор между вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на сътрудничеството за развитие и външната търговия на Финландия Виле Скинари.

  Двамата министри бяха категорични, че е необходимо да се потърси подкрепата на Европейската комисия за подобряването на транспортната свързаност към Транскаспийския регион. Транскаспийският транспортен маршрут или още наричан „Среден коридор“ преминава през Китай, Казахстан, акваторията на Каспийско море, Азербайджан, Грузия и продължава за Западна Европа. От гледна точка на търговския стокообмен и икономическото развитие, Черно море и Транскаспийският регион са ключови звена в логистичните вериги, свързващи Европа с Централна и Югоизточна Азия, заяви по време на разговора вицепремиерът Алексиев.

  По думите му, войната в Украйна променя пътя на стоките и в момента сухопътната граница между България и Турция е една от най-натоварените в света. Затова трябва да се търсят алтернативи, за да не се прекъснат или затруднят логистичните вериги.

  Алексиев предложи да бъде организирана дискусия с представители на ресорните институции в държавите, през които преминава Транскаспийският маршрут, както и логистичните фирми. Целта е да бъдат обсъдени въпросите и да бъдат предложени решения, свързани с проблемните места в инфраструктурата и логистиката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Инфлацията в ОИСР намалява
  Показателят се понижава до 7,4% през април, но основната инфлация остава висока
  преди 13 часа
  ЕК одобри 77 млн. евро за подкрепа на инвестиции в райони с висока безработица у нас
  Помощта ще бъде под формата на освобождаване от корпоративен подоходен данък в подкрепа на първоначални инвестиционни проекти на МСП
  преди 14 часа
  Саудитска Арабия намалява производството на петрол
  От юли страната ще произвежда с 1 млн. барела дневно по-малко
  преди 15 часа
  euShipments.com придоби румънската Helpship
  Придобиването е част от стратегията за неорганичен растеж на euShipments.com, подкрепената от BlackPeak Capital
  преди 18 часа
  Ще изграждаме нова жп връзка с Турция
  Двете страни подписаха Меморандум за разбирателство
  преди 18 часа
  FlixBus открива нов маршрут от България до Гърция
  Новата линия ще свързва София, Благоевград и Сандански със Солун