неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1231 прочитания

  България и Финландия ще лобират пред ЕК за развитие на потенциала на Черно море в превоза на товари между Европа и Азия

  Войната в Украйна променя пътя на стоките и в момента сухопътната граница между България и Турция е една от най-натоварените в света, коментира министърът на транспорта Христо Алексиев
  31 март 2023, 10:32 a+ a- a

  Пълноценното използване на потенциала на Черно море и на българските пристанища е от изключителна важност за превоза на стоки от Азия към Европа. Това бе общото мнение по време на видеоконферентен разговор между вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на сътрудничеството за развитие и външната търговия на Финландия Виле Скинари.

  Двамата министри бяха категорични, че е необходимо да се потърси подкрепата на Европейската комисия за подобряването на транспортната свързаност към Транскаспийския регион. Транскаспийският транспортен маршрут или още наричан „Среден коридор“ преминава през Китай, Казахстан, акваторията на Каспийско море, Азербайджан, Грузия и продължава за Западна Европа. От гледна точка на търговския стокообмен и икономическото развитие, Черно море и Транскаспийският регион са ключови звена в логистичните вериги, свързващи Европа с Централна и Югоизточна Азия, заяви по време на разговора вицепремиерът Алексиев.

  По думите му, войната в Украйна променя пътя на стоките и в момента сухопътната граница между България и Турция е една от най-натоварените в света. Затова трябва да се търсят алтернативи, за да не се прекъснат или затруднят логистичните вериги.

  Алексиев предложи да бъде организирана дискусия с представители на ресорните институции в държавите, през които преминава Транскаспийският маршрут, както и логистичните фирми. Целта е да бъдат обсъдени въпросите и да бъдат предложени решения, свързани с проблемните места в инфраструктурата и логистиката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  преди 2 дни
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  преди 2 дни
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  преди 2 дни
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари