четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2130 прочитания

    Планират изграждането на нова индустриална зона в Казанлък

    В общината са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“
    31 март 2023, 14:55 a+ a- a

    Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1,8 млрд. лв. през изминалата 2022 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на бизнеса от региона, организирана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

    „За голяма част от хората Казанлък е познат като долината на розите, но потенциалът на общината далеч не се изчерпва само с това. В последните години сме свидетели на ускореното развитие на този район в индустриално отношение, което се потвърждава и от стабилния ръст на икономическите показатели”, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му за него е било важно да обсъди основните предизвикателства и проблеми, които срещат компаниите от региона. “Често говорим за нови инвестиции, но също толкова важно е да търсим всички възможности за растеж и по-висока конкурентоспособност на българските предприятия”, каза още икономическият министър.

    Над 742 млн. лева са реализираните инвестиции в общината. Производствените компании, които са най-силният сектор в общината, допринасят за 63% от добавената стойност за местната икономика, а в тях работят почти 70% от заетите, стана ясно по време на срещата.

    Стоянов посети и терените, на които се планира изграждането на нова индустриална зона в Казанлък. “Само по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални зони и това е още един инструмент, който можете да използвате”, обясни Никола Стоянов. Той насърчи и общината да подаде документи за вписването на зоната в Регистъра на индустриалните паркове, което би дало предимство при подготовка на бъдещи проекти.

    В Казанлък са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“ на страната. По време на своето посещение в града Стоянов се запозна с производствения процес в едно от най-големите предприятия от този сектор за региона - „М+С Хидравлик“ АД. В него работят над 1350 души, а голяма част от продукцията е експортно ориентирана и се дистрибутира в цял свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.