сряда, 07 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1646 прочитания

  Планират изграждането на нова индустриална зона в Казанлък

  В общината са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“
  31 март 2023, 14:55 a+ a- a

  Предприятията в Казанлък отчитат приходи от над 1,8 млрд. лв. през изминалата 2022 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на бизнеса от региона, организирана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

  „За голяма част от хората Казанлък е познат като долината на розите, но потенциалът на общината далеч не се изчерпва само с това. В последните години сме свидетели на ускореното развитие на този район в индустриално отношение, което се потвърждава и от стабилния ръст на икономическите показатели”, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му за него е било важно да обсъди основните предизвикателства и проблеми, които срещат компаниите от региона. “Често говорим за нови инвестиции, но също толкова важно е да търсим всички възможности за растеж и по-висока конкурентоспособност на българските предприятия”, каза още икономическият министър.

  Над 742 млн. лева са реализираните инвестиции в общината. Производствените компании, които са най-силният сектор в общината, допринасят за 63% от добавената стойност за местната икономика, а в тях работят почти 70% от заетите, стана ясно по време на срещата.

  Стоянов посети и терените, на които се планира изграждането на нова индустриална зона в Казанлък. “Само по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 200 млн. лв. за изграждане на индустриални зони и това е още един инструмент, който можете да използвате”, обясни Никола Стоянов. Той насърчи и общината да подаде документи за вписването на зоната в Регистъра на индустриалните паркове, което би дало предимство при подготовка на бъдещи проекти.

  В Казанлък са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“ на страната. По време на своето посещение в града Стоянов се запозна с производствения процес в едно от най-големите предприятия от този сектор за региона - „М+С Хидравлик“ АД. В него работят над 1350 души, а голяма част от продукцията е експортно ориентирана и се дистрибутира в цял свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Инфлацията в ОИСР намалява
  Показателят се понижава до 7,4% през април, но основната инфлация остава висока
  преди 11 часа
  ЕК одобри 77 млн. евро за подкрепа на инвестиции в райони с висока безработица у нас
  Помощта ще бъде под формата на освобождаване от корпоративен подоходен данък в подкрепа на първоначални инвестиционни проекти на МСП
  преди 12 часа
  Саудитска Арабия намалява производството на петрол
  От юли страната ще произвежда с 1 млн. барела дневно по-малко
  преди 13 часа
  euShipments.com придоби румънската Helpship
  Придобиването е част от стратегията за неорганичен растеж на euShipments.com, подкрепената от BlackPeak Capital
  преди 16 часа
  Ще изграждаме нова жп връзка с Турция
  Двете страни подписаха Меморандум за разбирателство
  преди 16 часа
  FlixBus открива нов маршрут от България до Гърция
  Новата линия ще свързва София, Благоевград и Сандански със Солун