събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1803 прочитания

    Какво представлява програмата SPACE на Hitachi Solutions Bulgaria?

    Кой и докога може да кандидатства, какво представлява програмата и защо е различна от останалите в сектора, разказват Адриана Бейли, Country Manager, и Стела Вълчева, Senior Technical Consultant в Hitachi Solutions Bulgaria
    11 май 2023, 10:41 a+ a- a

    (л) Стела Вълчева, Senior Technical Consultant, и Адриана Бейли, Country Manager, Hitachi Solutions Bulgaria (Снимка: Economy.bg)

    През месец март технологичната компания Hitachi Solutions Bulgaria стартира набирането на кандидати за обучителната си програма, която се казва SPACE. Кампанията по кандидатстването вече тече, а крайният срок за кандидатстване е 26 май 2023 г. SPACE програмата е различна от множеството в сектора с това, че не е стаж. Първоначалното обучение е в рамките на 3 месеца, но предоставя неограничени възможности след това. Всеки, който я започне, подписва трудов договор още от първия ден и става част от екипа на компанията на пълно работно време и с всички бенефити.

    Кой може да кандидатства, как ще протече интервюто, какво ще представлява самата програма, разказват Адриана Бейли, Country Manager, и Стела Вълчева, Senior Technical Consultant в Hitachi Solutions Bulgaria.

    Защо името на програмата е SPACE?
    А. Б.:
    Името дойде много спонтанно. В една от нашите първоначални брейнсторминг срещи, когато уточнявахме каква да бъде технологичната насоченост и целта на програмата, събрахме първите букви на английски от всичките тези неща и се получи думичката SPACE. Ние сме ИТ консултантска компания и партньор на Microsoft и като такива всеки участник в програмата ще бъде обучен на основите на Microsoft. Това са софтуерни решения Power Platform и Azure и разбира се, като консултантска компания искаме всички да придобият и консултантски експертни умения. Оттук идва името SPACE – Software, Power Platform и Azure Consulting Experts.

    Откога компанията има такива програми и каква е равносметката от тях?
    А. Б.:
    Компанията води обучителни програми от много години, но SPACE ще се води за първи път в този си формат тази година изключително тук, в България. Като различното при SPACE е, че обхватът на технологиите, на които хората ще бъдат обучени, ще бъде по-обширен. Също така и ще заложим повече на Azure и като цяло на технологичното разработване на облачни приложения. Равносметката досега показва, че нашите обучения са много успешни, водим ги за много години, стотици кандидати са преминали през различни обучения, така че със сигурност знаем какво правим, когато става въпрос за това. Имаме страхотни колеги, които са плод на тези програми.

    Колко кандидати планирате да приемате?
    А. Б.:
    Планираме да приемем около 15 кандидати, като сме подготвени, че може да са малко повече или малко по-малко, зависи от талантите, които успеем да намерим. За нас, както винаги, приоритет остава хората да имат желание да работят при нас, да искат да се развиват с нашите технологии, нашите проекти и най-вече да пасват на културата на компанията.

    За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате кандидати?
    С. В.:
    Програмата е насочена към студенти от трети и четвърти курс магистри, както и наскоро завършили студенти в специалности като компютърни науки, софтуерно инженерство или близки до тях. Задължително е кандидатите да владеят английски език. Предимство ще бъде владеенето на немски език.

    Докога може да се кандидатства и колко младежи очаквате да се запишат?
    С. В.:
    Кампанията вече тече с пълна сила и интересът е голям, а крайният срок за кандидатстване е 26 май.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора?
    С. В.:
    Критериите, на които най-много държим, са добри технически познания, най-вече върху основи на програмирането и обектното ориентирано програмиране. Няма изискване за конкретни технологии или език за програмиране. По-скоро искаме да видим, че хората имат развито логическо мислене, умения за търсене на информация, както и ентусиазъм за работа с нови технологии. Кандидатите трябва да владеят английски език и да имат добри комуникативни умения.

    Как протича обучителната програма? Колко време ще продължи? Какво ще видят? С какви проекти и технологии ще се запознаят отблизо?
    С. В.:
    Продължителността на програмата е 3 месеца, като целта ѝ е да подготви участниците да започнат работа по реален проект. Разделена е на модули, като всеки модул се състои от лекционна част, практически задачи, както и презентации. Технологиите, които ще бъдат разгледани в програмата, ще бъдат предимно Microsoft такива, Power Platform, Dynamics, Azure Cloud, съответно като език на програмиране C#, .NET, но също така и JavaScript, React, умения за работа с GIT и други. Целта е след завършване на програмата участниците да се включат в работа по реални проекти, където също ще продължат да развиват своите умения и да затвърждават знанията си.

    Присъствено ли ще се проведе?
    С. В.:
    Идеята ни е програмата да бъде присъствена, особено лекционната част, уъркшопите, както и презентациите, които участниците ще правят. Разбира се, самите ние работим по хибриден начин, така че има възможност за работа вкъщи в дните, в които участниците ще работят върху самостоятелни задачи. Но идеята е все пак да се виждаме на място в офиса и да работим заедно в екип.

    Какво могат да очакват, с какви проекти и технологии ще се запознаят отблизо?
    С. В.:
    Предимно с много и разнообразни Microsoft технологии, но не само това. Инвестираме време и в развиването на умения за работа в екип, така наречените soft skills, както и презентационни умения.

    Всички допуснати ли ще останат на работа в компанията?
    А. Б.:
    Всички допуснати участници в програмата ще бъдат наши служители още от първия работен ден, т.е. няма да избираме между тях кой да остане след това. Ние искаме всички те да останат наши служители.

    Каква е инвестицията на една компания в подобно начинание?
    А. Б.:
    Инвестицията е както финансова, така и времева, като времевата инвестиция в случая е доста по-ценна. Ангажирани са топ специалисти от цяла Европа, които са наистина експерти във всяка една област, за да участват в създаването на съдържанието на програмата, самото обучение, както и менторството, разбира се. Така че всъщност това е доста по-голяма инвестиция за нас, отколкото всяка една финансова.

    Т.е. в обучението няма да са ангажирани само колеги от българския офис?
    А.Б.:
    Ще има колеги от цяла Европа. Програмата ще бъде ръководена от България от Стела, която е нашият лийд на програмата. За разработването на всеки модул – лекции, проверяване, менторство, тъй като са много и силно специфични компоненти, ще отговарят хора от цяла Европа – от Великобритания, Германия, Португалия, Франция и България. Като доста голяма част от обучението ще се води от наши колеги българи. Но една програма е много повече, отколкото самото обучение, т.е. има много повече различни нива на ангажираност.

    Изплаща ли се тази инвестиция?
    А.Б.:
    Абсолютно и има голяма възвръщаемост. Това сме го видели през годините, но възвръщаемостта, която търсим, не е веднага. Тоест това не става за една година, дори за две години, а в много по-дългосрочен план. Но ние сме готови за това. За нас наистина е много, много важно хората да придобият дълбоки умения, да са експерти, тъй като нашата компания наистина залага на качеството, а това, което ние предлагаме, са нашите хора, които работят по проекти и трябва да знаем, че те са абсолютно най-добре подготвените в сферата.

    Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които предстои интервю за SPACE? 
    С.В.:
    Като част от процеса ни по подбор изискваме кандидатите да подготвят една техническа задача в тематиката на SPACE. Съответно трябва да могат да я представят, както и да обяснят решенията по време на интервюто. За целта съветът ми би бил да са спокойни и добре подготвени.

    А.Б.: Да са наистина отворени към предизвикателства, да имат желание, да комуникират с много и различни хора и да задават повече въпроси.

    Можете да кандидатствате по програмата тук.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Hitachi Solutions Bulgaria в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство