четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  785 прочитания

  Fitch: Рейтингът на САЩ остава в опасност

  Въпреки постигането на сделка за тавана на дълга на нацията
  05 юни 2023, 12:22 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  САЩ имат сделка за преустановяване на дълговия лимит, но все пак може да получат намаление на кредитния си рейтинг. Fitch Ratings каза, че рейтингът AAA на страната остава застрашен поради перспективите за още по-голяма дисфункция във Вашингтон, ако законодателите се придържат към онзи вид „политика на ръба“, която почти остави Министерството на финансите на САЩ без пари.

  Фирми за кредитен рейтинг като Fitch, Moody's и Standard & Poor's са частни компании, които отговарят за насочването на инвеститорите относно това кои държавни дългови ценни книжа са безопасни за инвестиции. Рейтинговата система бързо ориентира инвеститорите колко добра е една държава в изплащането на дълговете си, припомня Quartz.

  Всеки път, когато таванът на дълга се използва като инструмент за намаляване на федералните разходи, той създава морален риск, при който законодателите се изкушават да приближават страната все по-близо до фалит, за да получат това, което искат. През 2011 г. дебатът за тавана на дълга беше толкова близо до датата на неизпълнение, че S&P намали кредитния рейтинг на САЩ в стерлинги AAA с една степен до AA+, ниво на което е и до днес.

  Във Fitch държавните облигации на САЩ все още поддържат най-високия възможен кредитен рейтинг. Но рейтингът остава под наблюдение за евентуално намаляване дори след като Камарата на представителите и Сенатът одобриха сделката за тавана на дълга, постигната от президента на САЩ Джо Байдън и говорителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

  „Постигането на споразумение въпреки разгорещеното политическо партизанство, като същевременно се намалят скромно фискалните дефицити през следващите две години, са положителни съображения“, отбеляза Fitch в прессъобщение. Но „повтарящите се политически противопоставяния около лимита на дълга и спиранията в последния момент преди датата x (когато паричните средства на Министерството на финансите и извънредните мерки са изчерпани) намаляват доверието в управлението по фискални и дългови въпроси.“

  Fitch отбеляза, че състоянието на управление във Вашингтон се е влошило през последните 15 години. Един от най-ярките примери за това е движението за оспорване на президентските избори в САЩ през 2020 г. По-нататъшната ерозия на демокрацията в САЩ ще направи все по-малко вероятно САЩ да плащат дълговете си навреме и да запазят статута си на най-големия и най-доверен финансист в света.

  За компаниите най-евтиният източник на финансиране за разширяване на инфраструктурата, оборудването и работната сила е пазарът на корпоративни облигации. А облигациите, които корпорациите издават, чиято цена е съпоставена с доходността на държавния дълг, се влияят от кредитния рейтинг на държавните дългови ценни книжа като съкровищни бонове.

  Ако рейтингите за американския дълг бъдат понижени, инвеститорите в държавни облигации ще поискат по-висока доходност, за да компенсират увеличения кредитен риск. Това в крайна сметка ще направи заемите за корпорациите по-скъпи, оставяйки компаниите по-малко вероятно да разширят дейността си и да наемат или задържат работници, което би тласнало САЩ по-близо до рецесия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 9 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 10 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 11 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 12 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска