неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  947 прочитания

  Ще изграждаме нова жп връзка с Турция

  Двете страни подписаха Меморандум за разбирателство
  06 юни 2023, 09:22 a+ a- a

  Мерките, които служебното правителство предприе за облекчаване на трафика по границите, водят до спестяване на 2 млрд. лв. годишно на български, турски и европейски фирми. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, след като заедно с посланика на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок и вицепремиерът Иван Демерджиев откри новите ленти за превозни средства на товари при специален температурен режим между България и Турция. Той посочи, че през 2022 г. през граничен пункт Капитан Андреево са преминали около 1 млн. тежкотоварни камиони. Това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.

  „Когато започна работа служебното правителство, това, което видяхме на границата бяха изчаквания от порядъка на 6-7 дни. Работихме усилено, целенасочено и с разум и в резултат на различните организационни мерки престоят бе намален до ден и половина – два. С отварянето на новите ленти за хладилни камиони, изчакването ще бъде до 8 часа“, коментира Христо Алексиев. С такива стъпки трябва да се работи, за да може на базата на доброто ни партньорство, да бъдем полезни не само на икономиките на нашите страни, но и на Европейския съюз, категоричен бе той.

  Христо Алексиев и посланик Секизкьок подписаха и Меморандум за разбирателство между България и Турция за нова железопътна връзка по направление Ямбол - Елхово - Одрин. Документът предвижда изграждането на нов граничен железопътен преход с цел облекчаване на товарния трафик и улеснено преминаване между двете държави. Прединвестиционните проучвания са започнати през март тази година. Вече са водени и разговори с ЕК за финансова подкрепа. Общият граничен пункт ще бъде в района на Лесово.

  “След предприетите мерки от страна на служебното правителство за овладяване на цените на горивата и постигната разлика с повече от един лев надолу, в българската икономика се спестиха средства в размер на 3.5 млрд. лв.”, коментира още вицепремиерът Алексиев.

  Потреблението на нашата страна на горива на годишна база е 3,5 млн. тона, в момента горивата в България са най-евтините в цяла Европа, което ни прави изключително конкурентоспособни, допълни той. Проектите, които стартирахме по транспортна, дигитална и енергийна свързаност трябва да бъдат продължени, за да може България да се позиционира като силен и основен фактор в региона, посочи вицепремиерът Христо Алексиев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  преди 2 дни
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  17 май 2024, 09:19
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  17 май 2024, 08:53
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари