сряда, 27 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  802 прочитания

  Ще изграждаме нова жп връзка с Турция

  Двете страни подписаха Меморандум за разбирателство
  06 юни 2023, 09:22 a+ a- a

  Мерките, които служебното правителство предприе за облекчаване на трафика по границите, водят до спестяване на 2 млрд. лв. годишно на български, турски и европейски фирми. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, след като заедно с посланика на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок и вицепремиерът Иван Демерджиев откри новите ленти за превозни средства на товари при специален температурен режим между България и Турция. Той посочи, че през 2022 г. през граничен пункт Капитан Андреево са преминали около 1 млн. тежкотоварни камиони. Това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.

  „Когато започна работа служебното правителство, това, което видяхме на границата бяха изчаквания от порядъка на 6-7 дни. Работихме усилено, целенасочено и с разум и в резултат на различните организационни мерки престоят бе намален до ден и половина – два. С отварянето на новите ленти за хладилни камиони, изчакването ще бъде до 8 часа“, коментира Христо Алексиев. С такива стъпки трябва да се работи, за да може на базата на доброто ни партньорство, да бъдем полезни не само на икономиките на нашите страни, но и на Европейския съюз, категоричен бе той.

  Христо Алексиев и посланик Секизкьок подписаха и Меморандум за разбирателство между България и Турция за нова железопътна връзка по направление Ямбол - Елхово - Одрин. Документът предвижда изграждането на нов граничен железопътен преход с цел облекчаване на товарния трафик и улеснено преминаване между двете държави. Прединвестиционните проучвания са започнати през март тази година. Вече са водени и разговори с ЕК за финансова подкрепа. Общият граничен пункт ще бъде в района на Лесово.

  “След предприетите мерки от страна на служебното правителство за овладяване на цените на горивата и постигната разлика с повече от един лев надолу, в българската икономика се спестиха средства в размер на 3.5 млрд. лв.”, коментира още вицепремиерът Алексиев.

  Потреблението на нашата страна на горива на годишна база е 3,5 млн. тона, в момента горивата в България са най-евтините в цяла Европа, което ни прави изключително конкурентоспособни, допълни той. Проектите, които стартирахме по транспортна, дигитална и енергийна свързаност трябва да бъдат продължени, за да може България да се позиционира като силен и основен фактор в региона, посочи вицепремиерът Христо Алексиев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 7 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 7 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 8 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 9 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска