събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    743 прочитания

    Инфлацията в ОИСР намалява

    Показателят се понижава до 7,4% през април, но основната инфлация остава висока
    06 юни 2023, 14:43 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Инфлацията на годишна база в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), намалява до 7,4% през април 2023 г., което е спад от 7,7% през март 2023 г. Между март и април 2023 г. инфлацията е намаляла в 27 от 38-те страни от ОИСР. Тя обаче надхвърля 10% в 10 държави и 20% в Унгария и Турция.

    Инфлацията на храните и енергията в ОИСР продължава да се забавя значително. Инфлацията при храните спада до 12,1% спрямо 14,0% през март, като намаление се наблюдава в 33 страни от ОИСР. Инфлацията остава над 10% в 30 страни от ОИСР. Енергийната инфлация в ОИСР спада допълнително до 0,7% между март и април, след рязък спад от 11,9% до 1,3% между февруари и март.

    Инфлацията в ОИСР без храна и енергия (основна инфлация) остава като цяло стабилна, но повишена, на 7,1% през април 2023 г. (7,2% през март). Основната инфлация се повишава в 13 страни от ОИСР, главно поради инфлацията в услугите, която представлява около две трети от инфлацията без храна и енергия. Инфлацията при услугите, изчислена въз основа на наличната информация за 33 страни от ОИСР, се забавя леко от 6,2% през март до средно 6,0% през април, но се повишава в около половината от тези 33 страни.

    Годишната инфлация в Г-7 е стабилна на 5,4% през април 2023 г. Обединеното кралство регистрира най-значителен спад сред страните от Г-7, отразявайки рязкото намаляване на енергийната инфлация, въпреки значителното покачване на основната инфлация, която достига най-високия си процент от март 1991 г. насам. Италия регистрира най-голямото увеличение на общата инфлация, до голяма степен водена от нарастващата инфлация на енергията. Инфлацията на храните и енергията остава основният фактор за основната инфлация в Италия, а основната инфлация служи като водещ двигател в Канада, Германия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати. Във Франция и двата компонента допринасят почти еднакво за общата инфлация.

    В еврозоната инфлацията на годишна база, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), леко се увеличава до 7,0% през април 2023 г. от 6,9% през март. Увеличаването на инфлацията на енергията повече от компенсира спада на инфлацията на храните и лекия спад на базисната инфлация. Бързата оценка на Евростат за май 2023 г. сочи спад на годишната инфлация в еврозоната до 6,1%, като основната инфлация се очаква да е намаляла, като се очаква цените на енергията да са намалели на годишна база през май.

    В Г-20 годишната инфлация намалява до 6,5% през април 2023 г. от 6,9% през март. Извън ОИСР инфлацията намалява в Бразилия, Китай, Индия, Индонезия и Южна Африка, но се увеличи в Аржентина. В Саудитска Арабия е стабилна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство