четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  577 прочитания

  Инфлацията в ОИСР намалява

  Показателят се понижава до 7,4% през април, но основната инфлация остава висока
  06 юни 2023, 14:43 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Инфлацията на годишна база в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), намалява до 7,4% през април 2023 г., което е спад от 7,7% през март 2023 г. Между март и април 2023 г. инфлацията е намаляла в 27 от 38-те страни от ОИСР. Тя обаче надхвърля 10% в 10 държави и 20% в Унгария и Турция.

  Инфлацията на храните и енергията в ОИСР продължава да се забавя значително. Инфлацията при храните спада до 12,1% спрямо 14,0% през март, като намаление се наблюдава в 33 страни от ОИСР. Инфлацията остава над 10% в 30 страни от ОИСР. Енергийната инфлация в ОИСР спада допълнително до 0,7% между март и април, след рязък спад от 11,9% до 1,3% между февруари и март.

  Инфлацията в ОИСР без храна и енергия (основна инфлация) остава като цяло стабилна, но повишена, на 7,1% през април 2023 г. (7,2% през март). Основната инфлация се повишава в 13 страни от ОИСР, главно поради инфлацията в услугите, която представлява около две трети от инфлацията без храна и енергия. Инфлацията при услугите, изчислена въз основа на наличната информация за 33 страни от ОИСР, се забавя леко от 6,2% през март до средно 6,0% през април, но се повишава в около половината от тези 33 страни.

  Годишната инфлация в Г-7 е стабилна на 5,4% през април 2023 г. Обединеното кралство регистрира най-значителен спад сред страните от Г-7, отразявайки рязкото намаляване на енергийната инфлация, въпреки значителното покачване на основната инфлация, която достига най-високия си процент от март 1991 г. насам. Италия регистрира най-голямото увеличение на общата инфлация, до голяма степен водена от нарастващата инфлация на енергията. Инфлацията на храните и енергията остава основният фактор за основната инфлация в Италия, а основната инфлация служи като водещ двигател в Канада, Германия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати. Във Франция и двата компонента допринасят почти еднакво за общата инфлация.

  В еврозоната инфлацията на годишна база, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), леко се увеличава до 7,0% през април 2023 г. от 6,9% през март. Увеличаването на инфлацията на енергията повече от компенсира спада на инфлацията на храните и лекия спад на базисната инфлация. Бързата оценка на Евростат за май 2023 г. сочи спад на годишната инфлация в еврозоната до 6,1%, като основната инфлация се очаква да е намаляла, като се очаква цените на енергията да са намалели на годишна база през май.

  В Г-20 годишната инфлация намалява до 6,5% през април 2023 г. от 6,9% през март. Извън ОИСР инфлацията намалява в Бразилия, Китай, Индия, Индонезия и Южна Африка, но се увеличи в Аржентина. В Саудитска Арабия е стабилна.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска