вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    597 прочитания

    Глобалните икономически перспективи се подобряват

    Възстановяването на растежа ще бъде слабо показва най-новата прогноза на ОИСР
    07 юни 2023, 11:18 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Глобалната икономика започна да се подобрява, но възстановяването ще бъде слабо, според последната икономическа прогноза на Организацията за иконмическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Икономическите перспективи предвиждат забавяне на растежа на глобалния БВП от 3,3% през 2022 г. до 2,7% през 2023 г., последвано от повишаване до 2,9% през 2024 г.

    По-ниските цени на енергията облекчават напрежението върху бюджетите на домакинствата, настроенията на бизнеса и потребителите се възстановяват, макар и от ниски нива, а повторното отваряне на Китай даде тласък на глобалната активност.

    Предвижда се общата инфлация в ОИСР да намалее от 9,4% през 2022 г. до 6,6% през 2023 г. и 4,3% през 2024 г. Спадът на инфлацията се дължи на влизането в сила на по-строгата парична политика, по-ниските цени на енергията и храните и намалените затруднения в доставките.

    Растежът на БВП в САЩ се очаква да бъде 1,6% през 2023 г., преди да се забави до 1,0% през 2024 г. в отговор на строгите парични и финансови условия. В еврозоната намаляващата обща инфлация ще спомогне за повишаване на реалните доходи и ще допринесе за повишаване на растежа на БВП от 0,9% през 2023 г. на 1,5% през 2024 г. Очаква се Китай да види силно увеличение на растежа на БВП през 2023 г. (с 5,4%) и 2024 г. (с 5,1%), поради отмяната на правителствената политика за нулев Covid.

    „Това прогнозирано възстановяване, макар и почти непроменено спрямо нашите междинни прогнози през март, поддържа малко по-оптимистичната перспектива, която беше прогнозирана и която сега виждаме да се материализира“, каза генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. „Политиците трябва трайно да намалят инфлацията, за да се насочат и отпуснат широка фискална подкрепа чрез по-добро насочване на фискалните мерки. Докато продължаваме да отговаряме на непосредствените икономически предизвикателства, остава важно да дадем приоритет на структурните реформи за повишаване на производителността, включително чрез насърчаване на конкуренцията, съживяване на инвестициите, увеличаване на участието на женската работна сила и облекчаване на ограниченията на предлагането, като същевременно гарантираме зелените и цифрови трансформации на нашите икономики.“

    Възходът остава крехък и рисковете са наклонени надолу. Несигурността относно развитието на агресивната война на Русия срещу Украйна и нейното глобално въздействие остава ключов проблем. Някои от благоприятните условия, които помогнаха за намаляване на търсенето на енергия тази година, като меката зима в Европа, може да не се повторят през следващата година.

    Продължаването на инфлацията е друг ключов риск за спад. Базисната инфлация се оказва стабилна на фона на силните увеличения на цените на услугите и по-високите печалби в някои сектори. Въздействието на по-високите лихвени проценти се усеща все повече в цялата икономика и рестриктивната парична политика, макар и необходима, рискува допълнително да разкрие финансовата уязвимост, по-специално в държави с голям дълг.

    На този фон прогнозата излага поредица от политически препоръки, като подчертава, че необходимостта от понижаване на инфлацията, коригиране на фискалната политика и насърчаване на устойчив растеж води до значителни предизвикателства за политиците.

    Паричната политика трябва да остане рестриктивна, докато има ясни признаци, че основният инфлационен натиск е трайно намален. Фискалната подкрепа, която изигра жизненоважна роля в подпомагането на световната икономика по време на пандемията и войната в Украйна, трябва да бъде намалена, като стане по-целенасочена и калибрирана към бъдещи нужди. Широката подкрепа, свързана с енергетиката, трябва да бъде оттеглена, тъй като цените на енергията падат, а минималните заплати и социалните помощи се увеличават, за да се вземе предвид натрупаната инфлация в много страни.

    „Фискалната политика трябва да даде приоритет на публичните инвестиции, повишаващи производителността, включително тези, които стимулират зеления преход и предлагането на работна ръка и уменията“, каза главният икономист на ОИСР Клеър Ломбардели. „Подновените усилия за реформи за намаляване на ограниченията на трудовите и продуктовите пазари и за повторно стимулиране на частните инвестиции и растежа на производителността биха подобрили устойчивия стандарт на живот и биха засилили възстановяването от сегашните перспективи за нисък растеж.“

    Прогнозата включва специална глава, посветена на икономическото овластяване на жените, определяща политически препоръки, включително за разширяване на гъвкавите условия на работа, справяне с възпиращите данъци и обезщетения и подобряване на достъпа до грижи за деца. Той подчертава, че премахването на структурните бариери и дискриминацията за постигане на равенство между половете трябва да бъде основен приоритет за повишаване на дългосрочното икономическо благосъстояние и просперитет.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес