сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1352 прочитания

  ЕК предлага бюджет за догодина от 189,3 млрд. евро

  Сред приоритетите му са икономическо възстановяване, стратегическа автономност и създаване на работни места
  07 юни 2023, 16:56 a+ a- a

  сн: ЕП

  Европейската комисия предложи годишен бюджет на ЕС в размер на 189,3 милиарда евро за 2024. Бюджетът ще бъде допълнен със сума в размер на приблизително 113 милиарда евро под формата на плащания за безвъзмездни средства по линия на NextGenerationEU — инструмента на ЕС за възстановяване след пандемията. Благодарение на комбинирания им капацитет ще продължи стимулирането на сегашното икономическо възстановяване на Европа и създаването на работни места, като същевременно бъде подсилена стратегическата автономност на Европа.

  През последните години ЕС беше изправен пред изключителни предизвикателства, включително бързо нарастваща инфлация, които оказаха значителен натиск върху способността на бюджета да продължава да посреща нуждите, възникнали заради нови събития. Въпреки това проектобюджетът за 2024 г. продължава да предоставя важно финансиране за политическите приоритети на ЕС, както е планирано. Разходите в областта на околната среда и на цифровите технологии ще продължат да бъдат приоритет, за да стане Европа по-устойчива и подготвена за бъдещето.

  Проектобюджетът за 2024 г. насочва средствата към местата, където могат да помогнат най-много, в съответствие с най-належащите нужди от гледна точка на възстановяването на държавите членки на ЕС. Финансирането ще подпомогне модернизирането и укрепването на  Съюза, като стимулира екологичния и цифровия преход, създава работни места и засилва ролята на Европа в световен мащаб. Комисията ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. След агресивната война на Русия срещу страната бюджетът на ЕС беше мобилизиран изцяло в подкрепа на Украйна и на държавите членки на ЕС, приемащи бежанци, но наличността на бюджетни средства бе изчерпана. Комисията ще направи оценка на бъдещата подкрепа за Украйна в контекста на предстоящия преглед на дългосрочния ѝ бюджет за периода 2021-2027 г.

  За да бъдат подкрепени различните други приоритети на ЕС, Комисията предлага да се разпределят следните суми за различните приоритети на Комисията (в поети задължения):

  - 53,8 милиарда евро за общата селскостопанска политика и 1,1 милиарда евро за Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, за европейските земеделски стопани и рибари, както и за подобряване на издръжливостта на хранително-вкусовата промишленост и рибарството и за осигуряване на необходимите средства за управлението на кризи.

  - 47,9 милиарда евро за регионално развитие и сближаване в подкрепа на икономическото, социалното и териториалното сближаване, както и за инфраструктура в подкрепа на екологичния преход и приоритетните проекти на Съюза.

  - 15,8 милиарда евро в подкрепа на нашите партньори и интереси по света, от които 11,4 милиарда евро по линия на Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество — Глобална Европа (ИССРМС — Глобална Европа), 2,1 милиарда евро за Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП III) и 1,7 милиарда евро за хуманитарна помощ (HUMA).

  - 13,6 милиарда евро за научни изследвания и иновации, от които 12,8 милиарда евро за водещата научноизследователска програма на Съюза „Хоризонт Европа“. Проектобюджетът включва и финансирането на европейския законодателен акт за интегралните схеми в рамките на „Хоризонт Европа“ и чрез преразпределяне на средства от други програми.

  - 4,6 милиарда евро за европейски стратегически инвестиции, от които 2,7 милиарда евро за Механизма за свързване на Европа за подобряване на трансграничната инфраструктура, 1,3 милиарда евро за програмата „Цифрова Европа“ за оформяне на цифровото бъдеще на Съюза и 348 милиона евро за InvestEU за важни приоритети (научни изследвания и иновации, двоен екологичен и цифров преход, здравен сектор и стратегически технологии).

  - 2,1 милиарда евро за разходи в областта на космическото пространство, най-вече за Европейската космическа програма, която ще обедини действията на Съюза в тази стратегическа област;

  - 10,3 милиарда евро за инвестиции в хората, социалното сближаване и ценностите, от които 3,96 милиарда евро за увеличаващите се разходи по заемите за Европейския инструмент за възстановяване (които подлежaт на внимателен преглед), 3,7 милиарда евро за програма „Еразъм+“ за създаване на възможности за образование и мобилност на хората, 332 милиона евро за подкрепа на хората на изкуството и творците в цяла Европа и 215 милиона евро за утвърждаване на правосъдието, правата и ценностите.

  - 2,4 милиарда евро за действия в областта на околната среда и климата, от които 745 милиона евро за програмата LIFE в подкрепа на смекчаването на изменението на климата и адаптирането към последиците от него, и 1,5 милиарда евро за Фонда за справедлив преход, за да се гарантира, че екологичният преход е от полза за всички.

  - 2,2 милиарда евро за защита на границите, от които 1,1 милиарда евро за Фонда за интегрирано управление на границите (ФИУГ) и 874 милиона евро (общо от ЕС) за Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).

  - 1,7 милиарда евро за разходи, свързани с миграцията, от които 1,5 милиарда евро за подкрепа на мигрантите и търсещите убежище в съответствие с нашите ценности и приоритети.

  - 1,6 милиарда евро за справяне с предизвикателствата в областта на отбраната, от които 638 милиона евро за подкрепа на развитието на способностите и научните изследвания в рамките на Европейския фонд за отбрана (ЕФР), 241 милиона евро за подкрепа на военната мобилност, 260 милиона евро за новия краткосрочен инструмент в областта на отбраната за съвместни обществени поръчки (EDIRPA) и 343 милиона евро за подпомагане на производството на боеприпаси.

  - 947 милиона евро за гарантиране на функционирането на единния пазар, включително 602 милиона евро за програмата „Единен пазар“, и близо 200 милиона евро за работа в сферата на борбата с измамите, данъчното облагане и митниците.

  - 754 милиона евро за програмата в областта на здравеопазването EU4Health, за да се гарантира всеобхватен здравен отговор на нуждите на хората, както и 230 милиона евро за Механизма за гражданска защита на Съюза (rescEU), за да бъде възможно бързото разгръщане на оперативна помощ в случай на криза.

  - 726 милиона евро за сигурността, от които 315 милиона евро за фонд „Вътрешна сигурност“ (ФВС), чрез който се подкрепя борбата с тероризма, радикализацията, организираната престъпност и киберпрестъпността.

  - 213 милиона евро за сигурни спътникови връзки в рамките на новата програма на Съюза за сигурна свързаност.

  Проектобюджетът за 2024 г. е част от дългосрочния бюджет на Съюза, приет в края на 2020 г., включително последващите технически корекции, и има за цел да превърне неговите приоритети в конкретни резултати на годишна основа. Бюджетът продължава в правилната посока към заделяне на 30 % от дългосрочния бюджет и от инструмента за възстановяване NextGenerationEU за борба с изменението на климата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 14 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 16 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 16 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 19 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 20 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители