четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  938 прочитания

  САЩ и Великобритания със споразумение за сътрудничество

  „Атлантическата декларация“ определя сфери на икономическо партньорство между двете държави
  09 юни 2023, 10:56 a+ a- a

  Премиерът на Великобритания Риши Сунак и американският президент Джо Байдън обявиха споразумение за трансатлантическо сътрудничество, което придвижва Обединеното кралство здраво в икономическата орбита на администрацията на САЩ и бележи съживяване на връзките след турбулентността на Брекзит, съобщи The Guardian.

  Разкривайки така наречената „атлантическа декларация“ на съвместна пресконференция с Байдън в Белия дом, Сунак беше категоричен, че по-близките връзки са предназначени да укрепят икономическата сигурност в отговор на заплахи от Китай и Русия.

  „Страни като Китай и Русия са готови да манипулират и експлоатират нашата откритост, да крадат интелектуалната ни собственост, да използват технологии за авторитарни цели или да изтеглят важни ресурси“, каза премиерът. „Няма да успеят.“

  Декларацията, публикувана в края на посещението на Сунак във Вашингтон, в известен смисъл е малко повече от поредица от икономически мини-сделки. Сравнително малко подробности са разкрити и не е направен опит да се оцени общата икономическа полза.

  Символиката на документа обаче е значителна, отбелязвайки изместване от скорошната мантра на Обединеното кралство за неограничена свободна търговия в полза на взаимния протекционизъм. Съобщението също сигнализира края на всяка надежда за пълна търговска сделка със САЩ, ключово обещание в манифеста на торите от 2019 г.

  Запитан за липсата на по-широка сделка, Сунак каза, че декларацията все пак ще бъде от полза за компаниите в Обединеното кралство и „отговаря на конкретните възможности и предизвикателства, пред които сме изправени в момента и в бъдеще“.

  Байдън акцентира върху икономическите ползи от споразумението, като каза, че Обединеното кралство може да играе „главна роля“ в предоставянето на САЩ на екологични технологии като батерии. Като приветстващ ход за Даунинг стрийт, президентът изрази топли думи за идеята на Сунак, че Обединеното кралство може да стане дом на регулатор на изкуствения интелект (ИИ/AI), като конференция по въпроса е планирана за есента.

  „Очакваме Великобритания да ни помогне да преодолеем това“, каза Байдън. „Няма държава, в която имаме по-голямо доверие, за да ни помогне да преодолеем пътя си през това. Ние сме в крачка.“

  Подписана по време на преговорите в Белия дом, които започнаха с размяна на шеги в Овалния кабинет пред чакаща маса от репортери, декларацията въвлича Обединеното кралство в икономически политики, които някои от министрите на Сунак определиха като протекционистки – например, позволявайки на британския бизнес да се възползва от американски субсидии.

  След посещение, при което Сунак беше отличен с пълна дипломатическа помпозност, това също така показва склонност Байдън и неговия екип да работят в по-тясно сътрудничество със съюзник, чиято популярност намаля по времето на Борис Джонсън и Лиз Тръс.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска