четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1077 прочитания

    САЩ и Великобритания със споразумение за сътрудничество

    „Атлантическата декларация“ определя сфери на икономическо партньорство между двете държави
    09 юни 2023, 10:56 a+ a- a

    Премиерът на Великобритания Риши Сунак и американският президент Джо Байдън обявиха споразумение за трансатлантическо сътрудничество, което придвижва Обединеното кралство здраво в икономическата орбита на администрацията на САЩ и бележи съживяване на връзките след турбулентността на Брекзит, съобщи The Guardian.

    Разкривайки така наречената „атлантическа декларация“ на съвместна пресконференция с Байдън в Белия дом, Сунак беше категоричен, че по-близките връзки са предназначени да укрепят икономическата сигурност в отговор на заплахи от Китай и Русия.

    „Страни като Китай и Русия са готови да манипулират и експлоатират нашата откритост, да крадат интелектуалната ни собственост, да използват технологии за авторитарни цели или да изтеглят важни ресурси“, каза премиерът. „Няма да успеят.“

    Декларацията, публикувана в края на посещението на Сунак във Вашингтон, в известен смисъл е малко повече от поредица от икономически мини-сделки. Сравнително малко подробности са разкрити и не е направен опит да се оцени общата икономическа полза.

    Символиката на документа обаче е значителна, отбелязвайки изместване от скорошната мантра на Обединеното кралство за неограничена свободна търговия в полза на взаимния протекционизъм. Съобщението също сигнализира края на всяка надежда за пълна търговска сделка със САЩ, ключово обещание в манифеста на торите от 2019 г.

    Запитан за липсата на по-широка сделка, Сунак каза, че декларацията все пак ще бъде от полза за компаниите в Обединеното кралство и „отговаря на конкретните възможности и предизвикателства, пред които сме изправени в момента и в бъдеще“.

    Байдън акцентира върху икономическите ползи от споразумението, като каза, че Обединеното кралство може да играе „главна роля“ в предоставянето на САЩ на екологични технологии като батерии. Като приветстващ ход за Даунинг стрийт, президентът изрази топли думи за идеята на Сунак, че Обединеното кралство може да стане дом на регулатор на изкуствения интелект (ИИ/AI), като конференция по въпроса е планирана за есента.

    „Очакваме Великобритания да ни помогне да преодолеем това“, каза Байдън. „Няма държава, в която имаме по-голямо доверие, за да ни помогне да преодолеем пътя си през това. Ние сме в крачка.“

    Подписана по време на преговорите в Белия дом, които започнаха с размяна на шеги в Овалния кабинет пред чакаща маса от репортери, декларацията въвлича Обединеното кралство в икономически политики, които някои от министрите на Сунак определиха като протекционистки – например, позволявайки на британския бизнес да се възползва от американски субсидии.

    След посещение, при което Сунак беше отличен с пълна дипломатическа помпозност, това също така показва склонност Байдън и неговия екип да работят в по-тясно сътрудничество със съюзник, чиято популярност намаля по времето на Борис Джонсън и Лиз Тръс.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 14 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа