сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  694 прочитания

  Fitch понижи рейтинга на САЩ

  Според агенцията е налице стабилно влошаване на стандартите на управление през последните 20 години, включително по фискални и дългови въпроси
  03 август 2023, 08:21 a+ a- a

  Снимка: Федерален резерв

  Рейтинговата агенция Fitch понижи най-високия кредитен рейтинг на правителството на САЩ, ход, който предизвика гневна реакция от Белия дом и изненада инвеститорите, въпреки разрешаването на кризата с тавана на дълга преди 2 месеца, отбелязва „Ройтерс“.

  Незабавният отговор на трейдърите беше да се впуснат в изтласкване на акциите към държавни облигации и долара.

  Fitch понижи рейтинга на Съединените щати до AA+ от AAA, позовавайки се на влошаване на фискалната политика през следващите 3 години и повтарящи се преговори за таван на дълга, които заплашват способността на правителството да плаща сметките си.

  Fitch първо отбеляза възможността за понижаване на рейтинга през май, след което запази тази позиция през юни след разрешаването на кризата с тавана на дълга, заявявайки, че възнамерява да финализира прегледа през третото тримесечие на тази година.

  С понижаването на рейтинга Fitch става втората голяма рейтингова агенция след Standard & Poor’s, която лишава САЩ от тройния A рейтинг.

  Ходът на Fitch дойде 2 месеца след като президентът демократ Джо Байдън и контролираната от републиканците Камара на представителите постигнаха споразумение за тавана на дълга, което вдигна лимита на правителството за заеми от $31,4 трилиона, слагайки край на месеци на политически конфликти.

  „Според Fitch е налице стабилно влошаване на стандартите на управление през последните 20 години, включително по фискални и дългови въпроси, независимо от двупартийното споразумение от юни за отмяна на лимита на дълга до януари 2025 г.“, се казва в изявление на рейтинговата агенция .

  Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изрази несъгласие с понижаването на рейтинга на Fitch в изявление, в което го нарече „произволно и базирано на остарели данни“.

  Белият дом изрази подобно мнение, заявявайки, че „категорично не е съгласен с това решение“. „Понижаването на рейтинга на Съединените щати противоречи на реалността в момент, когато президентът Байдън постигна най-силното възстановяване от всяка голяма икономика в света“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.