четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  737 прочитания

  Забраната за внос на украинско зърно е нанесла щети за 146 млн. лв. на хазната

  Щетите ще са по 40 млн. лв. месечно до края на годината, ако забраната остане, обясни министър Василев
  14 септември 2023, 08:09 a+ a- a

  Снимка: МФ

  „Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска от Европейската комисия, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесен ДДС. До края на годината очакваме, ако се продължи тази забрана, щетите да са по около 40 млн. лв. на месец“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на брифинг след редовното заседание на Министерския съвет. „С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъпи хляб, брашно, олио, фуражи, млечни и месни продукти, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2,5 млрд. лв.“, обяви той.

  Министър Василев представи подробно икономическите и финансовите аспекти от наложената забрана. През 2022 г., когато вносът на украинско зърно е разрешен, приходите от производството на зърнени култури са 9,976 млрд. лв. Декларираната печалба от сектор „зърнопроизводство“, за която са платени данъци, е 2,507 млрд. лв. За сравнение, през 2021 г. приходите са в размер на 7,965 млрд. лв., а печалбата е 1,862 млрд. лв.

  Отделно секторът е основен ползвател на субсидия по линия на освобождаването на горивата от акциз, като загубата за хазната от невнесения акциз е 100 млн. лв. Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители, основната част към сектор „зърнопроизводство“ за 2022 г. е 1,6 млрд. лв., а за 2023 г. е 1,96 млрд. лв, от които 890 млн. лв. са европейски средства, а 1,07 млрд. лв. – средства от националния бюджет.

  „Отговорното решение в полза на всички български граждани, което взе кабинетът, е България да не подкрепи удължаването на забраната и да се освободи вносът така, както беше миналата година, за да може всички да ядем по-евтини храни и да се генерират приходи в хазната“, подчерта финансовият министър. Ако има производители, които наистина биха били поставени пред трудности и биха излезли на загуба, ще получават целеви помощи, заяви Асен Василев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 36 минути
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 7 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния