вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  569 прочитания

  ЕС може да стане толкова зависим от Китай, колкото беше от Русия

  Става дума за литиево-йонни батерии и горивни клетки
  19 септември 2023, 10:17 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Европейският съюз (ЕС) може да стане толкова зависим от Китай за литиево-йонни батерии и горивни клетки до 2030 г., колкото беше зависим от Русия за енергия преди войната в Украйна, освен ако не предприеме строги мерки, се казва в документ, подготвен за лидерите на ЕС. Документът, получен от „Ройтерс“, ще бъде в основата на дискусиите за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания на 5 октомври.

  Притеснени от нарастващата глобална самоувереност и икономическа тежест на Китай, лидерите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на риска Европа да бъде твърде зависима от Китай и необходимостта от диверсификация към Африка и Латинска Америка.

  Докладът твърди, че поради непостоянния характер на възобновяеми енергийни източници като слънчева или вятърна, Европа ще има нужда от начини за съхраняване на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.
  „Това рязко ще повиши търсенето ни на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизатори, което се очаква да се умножи между 10 и 30 пъти през следващите години“, се казва в документа, изготвен от испанското председателство на ЕС.

  Докато ЕС има силна позиция в междинните и монтажните фази на производството на електролизатори, с повече от 50% глобален пазарен дял, той разчита в голяма степен на Китай за горивни клетки и литиево-йонни батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства.

  „Без прилагане на силни мерки, европейската енергийна екосистема може да има зависимост от Китай до 2030 г. от различно естество, но с подобна тежест, от тази, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна“, се казва в документа.

  Според ЕК през 2021 г., годината преди руската инвазия в Украйна, ЕС е поел повече от 40% от общото си потребление на газ, 27% от вноса на петрол и 46% от вноса на въглища от Русия. Прекратяването на повечето покупки на енергия от Русия предизвика шок в цените на енергията в блока и скок на потребителската инфлация, принуждавайки Европейската централна банка да повиши рязко лихвените проценти в ход, който ограничи икономическия растеж.

  Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се казва в документа на испанското председателство. „Подобен сценарий може да се развие в пространството на цифровите технологии“, се казва в документа. „Прогнозите показват, че търсенето на цифрови устройства като сензори, дронове, сървъри за данни, оборудване за съхранение и мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие... ЕС има относително силна позиция в последната, но показва значителни слабости в другите области“.

  До 2030 г. тази чуждестранна зависимост може сериозно да попречи на повишаването на производителността, от което европейската индустрия и секторът на услугите се нуждаят спешно, и може да попречи на модернизацията на селскостопанските системи, които са от съществено значение за справяне с изменението на климата, се казва в доклада.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 60 минути
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 3 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 20 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 1 ден
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 1 ден
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo