четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  294 прочитания

  ЕС може да стане толкова зависим от Китай, колкото беше от Русия

  Става дума за литиево-йонни батерии и горивни клетки
  19 септември 2023, 10:17 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Европейският съюз (ЕС) може да стане толкова зависим от Китай за литиево-йонни батерии и горивни клетки до 2030 г., колкото беше зависим от Русия за енергия преди войната в Украйна, освен ако не предприеме строги мерки, се казва в документ, подготвен за лидерите на ЕС. Документът, получен от „Ройтерс“, ще бъде в основата на дискусиите за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания на 5 октомври.

  Притеснени от нарастващата глобална самоувереност и икономическа тежест на Китай, лидерите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на риска Европа да бъде твърде зависима от Китай и необходимостта от диверсификация към Африка и Латинска Америка.

  Докладът твърди, че поради непостоянния характер на възобновяеми енергийни източници като слънчева или вятърна, Европа ще има нужда от начини за съхраняване на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.
  „Това рязко ще повиши търсенето ни на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизатори, което се очаква да се умножи между 10 и 30 пъти през следващите години“, се казва в документа, изготвен от испанското председателство на ЕС.

  Докато ЕС има силна позиция в междинните и монтажните фази на производството на електролизатори, с повече от 50% глобален пазарен дял, той разчита в голяма степен на Китай за горивни клетки и литиево-йонни батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства.

  „Без прилагане на силни мерки, европейската енергийна екосистема може да има зависимост от Китай до 2030 г. от различно естество, но с подобна тежест, от тази, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна“, се казва в документа.

  Според ЕК през 2021 г., годината преди руската инвазия в Украйна, ЕС е поел повече от 40% от общото си потребление на газ, 27% от вноса на петрол и 46% от вноса на въглища от Русия. Прекратяването на повечето покупки на енергия от Русия предизвика шок в цените на енергията в блока и скок на потребителската инфлация, принуждавайки Европейската централна банка да повиши рязко лихвените проценти в ход, който ограничи икономическия растеж.

  Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се казва в документа на испанското председателство. „Подобен сценарий може да се развие в пространството на цифровите технологии“, се казва в документа. „Прогнозите показват, че търсенето на цифрови устройства като сензори, дронове, сървъри за данни, оборудване за съхранение и мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие... ЕС има относително силна позиция в последната, но показва значителни слабости в другите области“.

  До 2030 г. тази чуждестранна зависимост може сериозно да попречи на повишаването на производителността, от което европейската индустрия и секторът на услугите се нуждаят спешно, и може да попречи на модернизацията на селскостопанските системи, които са от съществено значение за справяне с изменението на климата, се казва в доклада.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 7 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска