петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  644 прочитания

  МИИ: Роботиката е едно от приоритетните направления в България

  19 септември 2023, 17:00 a+ a- a

  Цел на Министерството на иновациите и растежа е да ребрандира България като място за високотехнологични иновации, за предприемачество, за технологичен трансфер. Роботиката е едно от приоритетните направления в България, в Европа и в света, а в годините има устойчив ръст. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов, който откри форума за иновации в роботиката и автономните технологии „Robotics Strategy Forum 2023 – България в дигиталната ера: AI, Автоматизация и роботика“ в София Тех Парк.

  „Фокусът ни е върху стимулирането на иновации, базирани на научно-изследователска дейност с висока добавена стойност, за може България да е конкурентна в световен мащаб“, подчерта той.

  Относно финансовите инструменти по линия на МИР проф. д-р Георги Ангелов заяви, че в момента е отворена процедурата за кръгова икономика по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е с бюджет 180 млн. лв. и фирмите могат да кандидатстват с проекти по нея до 3-ти октомври. По мярката се насърчават дейности, свързани с намаляване на отпадъците и ограничаване употребата на пластмасови изделия.

  „Предстои по линия на Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) да се отворят две процедури - за разработване на иновации в предприятията и за внедряването им. Първата е с бюджет 127 млн. лева, а втората с 293 млн. лв. Идеята е да се разработят иновации с приложение в индустрията“, обясни още проф. Ангелов.

  Пред участниците на форума зам.-министърът заяви, че може да разчитат на подкрепата на Министерството. Събитието се организира от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“ и продължава цял ден в София Тех парк.

  В експозоната може да се видят млади български инженери, които показват новости в областта на индустриалната роботика, както и решения за автоматизация. Също така български компании в сферата на роботиката, автоматизацията, умното производство и промишлените технологии показват най-новите си роботи и технологии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, заяви Андрю Бейли
  преди 17 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 18 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 20 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 22 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS