четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  355 прочитания

  МИИ: Роботиката е едно от приоритетните направления в България

  19 септември 2023, 17:00 a+ a- a

  Цел на Министерството на иновациите и растежа е да ребрандира България като място за високотехнологични иновации, за предприемачество, за технологичен трансфер. Роботиката е едно от приоритетните направления в България, в Европа и в света, а в годините има устойчив ръст. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов, който откри форума за иновации в роботиката и автономните технологии „Robotics Strategy Forum 2023 – България в дигиталната ера: AI, Автоматизация и роботика“ в София Тех Парк.

  „Фокусът ни е върху стимулирането на иновации, базирани на научно-изследователска дейност с висока добавена стойност, за може България да е конкурентна в световен мащаб“, подчерта той.

  Относно финансовите инструменти по линия на МИР проф. д-р Георги Ангелов заяви, че в момента е отворена процедурата за кръгова икономика по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е с бюджет 180 млн. лв. и фирмите могат да кандидатстват с проекти по нея до 3-ти октомври. По мярката се насърчават дейности, свързани с намаляване на отпадъците и ограничаване употребата на пластмасови изделия.

  „Предстои по линия на Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) да се отворят две процедури - за разработване на иновации в предприятията и за внедряването им. Първата е с бюджет 127 млн. лева, а втората с 293 млн. лв. Идеята е да се разработят иновации с приложение в индустрията“, обясни още проф. Ангелов.

  Пред участниците на форума зам.-министърът заяви, че може да разчитат на подкрепата на Министерството. Събитието се организира от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“ и продължава цял ден в София Тех парк.

  В експозоната може да се видят млади български инженери, които показват новости в областта на индустриалната роботика, както и решения за автоматизация. Също така български компании в сферата на роботиката, автоматизацията, умното производство и промишлените технологии показват най-новите си роботи и технологии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 9 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 9 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 10 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 11 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска