сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  552 прочитания

  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст

  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
  29 ноември 2023, 11:54 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  През ноември 2023 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на нивото си от октомври (от 22,0% на 21,6%). Повишение на показателя е регистрирано в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността се наблюдава намаление. Единствено в търговията на дребно показателят запазва равнището си от предходния месец, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

  Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 2,9 пункта (от 23,5% на 20,6%), което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита известно намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с неблагоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

  По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

  Бизнес климатът в строителството нараства с 3,5 пункта (от 20,1% на 23,6%) в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са тя да се задържи на същото равнище.

  Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се увеличат през следващите три месеца, е 25,4%.

  Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивото си от октомври (от 27,7% на 27,5%). Мненията на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са позитивни.
  По-голяма част от търговците на дребно предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

  Бизнес климатът в сектора на услугите се повишава с 0,8 пункта (от 15,1% на 15,9%) в резултат на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

  По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите три месеца.
  Най-сериозните проблеми за дейността във всички сектори остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, цените на материалите и конкуренцията в бранша.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 14 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 15 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 16 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 16 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи