неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    635 прочитания

    БНБ понижи прогнозата си за ръста на българската икономика

    Нарастващият недостиг на работна ръка ще продължи да оказват натиск за увеличаване на заплатите, прогнозират от централната банка
    29 януари 2024, 09:49 a+ a- a

    През 2024 БНБ очаква растежът на реалния БВП в България да възлезе на 2.5% (спрямо 2.7% при предишната прогноза). Очаква се нетният износ да допринася отрицателно за икономическата активност през 2024 поради прогнозиран по-висок растеж на вноса спрямо износа на стоки и услуги. Това е записано в Макроикономическа прогноза на БНБ.

    От централната банка прогнозират през 2025 растежа на реалния БВП да се ускори до 3.4%, което ще зависи най-вече от динамиката на инвестициите, обусловено главно от заложените допускания за изпълнението на проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

    Годишната инфлация се очаква да се забави до 3.1% в края на 2024, а средногодишната инфлация да възлезе на 4.1%. Основните фактори, които ще допринасят за низходящата динамика на инфлацията, са заложените технически допускания за поевтиняването на хранителните продукти и петрола на международните пазари. Същевременно в краткосрочен план от БНБ очакват проинфлационният натиск да остане съществен, тъй като запазващото се силно потребителско търсене и нарастващите разходи за труд на единица продукция в условия на недостиг на работна ръка ще продължат да бъдат фактори, които ограничават степента на пренасяне от страна на фирмите на по-ниските международни цени на суровините върху крайните потребителски цени, най-вече в групата на услугите. В резултат на това се очаква базисните компоненти да имат най-висок положителен принос за инфлацията в края на 2024 г. Административно определяните цени също се очаква да имат сравнително висок положителен принос за общата инфлация в края на 2024. Темпът на нарастване на инфлацията се прогнозира да възлезе на 3.1% в края 2025 г. (при средногодишна инфлация от 3.1%).

    От БНБ очакват растежа на компенсацията на един нает да възлезе на 13.8% средно за 2023 г. и да се забави до 8.6% през 2024 г. и до 8.8% през 2025 г. в резултат на забавянето на инфлацията. В същото време затегнатите условия на пазара на труда и нарастващият недостиг на работна ръка ще продължат да оказват натиск за увеличаване на заплатите в реално изражение, превишаващо по темп растежа на производителността на труда.

    Процесът на повишаване на лихвените проценти в страната продължава да протича сравнително бавно, като по-съществено нарастване се наблюдава в сектора на нефинансовите предприятия. от БНБ очакват възходящата динамика на лихвените проценти по депозитите и кредитите да се запази до началото на 2025, след което до края на прогнозния хоризонт лихвените проценти да се задържат близо до достигнатите нива, но да са малко по-ниски от тези в предходната прогноза, което отразява актуализираните пазарни очаквания за по-съществено понижение на краткосрочните лихвени проценти на паричния пазар в еврозоната.

    Очакваното постепенно повишаване на лихвените проценти по депозитите, както и забавянето на растежа на заплатите, са факторите с основно влияние за прогнозираната динамика на привлечените средства в банковата система. "Прогнозираме годишният растеж на кредита за неправителствения сектор да следва тенденция към забавяне, като от 11.7% в края на 2023 г. достигне 7.4% в края на 2024 г. и 6.0% в края на 2025 г., в резултат главно на очакваното повишаване на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити и забавянето на инфлацията", посочват от БНБ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години