неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    478 прочитания

    Слабостта на германската икономика се отразява на Централна Европа

    Съседните на Германия икономики са силно зависими от експорт
    30 януари 2024, 15:58 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Разклатеното състояние на германската икономика е следващото голямо предизвикателство за зависимите от износа страни от Централна Европа, които все още се възстановяват от някои от най-лошите пикове на инфлацията в света след пандемията от Covid-19.

    Тесните търговски връзки с Германия и нейния някога могъщ автомобилен сектор бяха благоприятни за региона след падането на комунизма. Но сега тези връзки рискуват да се превърнат в спънка за икономиките на Унгария, Чехия и Словакия, пише „Ройтерс“.

    Някои местни компании, разчитащи на връзки с Германия, вече се опитват да навлязат по-дълбоко в други задгранични пазари и да се разклонят в индустрии като отбрана, за да смекчат слабостта на големия си западен съсед, където се очертава още една година на почти рецесия.

    Подобни усилия обаче идват във време на голяма геополитическа несигурност, с войната в Украйна, конфликта в Близкия изток и нарастващия протекционизъм. Въпреки стремежа към отбранителния сектор, всички тези фактори могат да попречат на усилията на компаниите в региона.

    Ръстът на инфлацията в Централна Европа, воден от смущаващите нива от 25% в Унгария през миналата година, накара централните банки да повишат разходите по заеми до най-високите им стойности от две десетилетия, като чехите претърпяха най-устойчивия спад на реалните заплати, който вече обхваща 8 последователни тримесечия.

    Германските компании имат годишен оборот от около €250 млрд. в Централна Европа през 2021 г., като за тях работят около 1 милион души директно и много повече чрез доставчици, според германската Бундесбанк.

    Чешката република и Унгария разчитат съответно на Германия за една трета и една четвърт от износа си, като Словакия изпраща една пета от износа си там въз основа на данни на S&P Global. Полша се смята за по-малко изложена поради силата на по-диверсифицираната си вътрешна икономика, като износът ѝ е по-малко зависим от производството на автомобили.

    Най-добрият сценарий за повечето компании, интервюирани от „Ройтерс“, би бил стагнация в оборота през тази година, въпреки че някои не изключват пълен спад на приходите и възможни съкращения на работни места.

    Германският автомобилен сектор не само се бори със слабите продажби на пазарите в САЩ и Европа, но и с препятствия, вариращи от високите цени на енергията до глобалното преминаване към електромобилност, което налага преосмисляне на бъдещето на двигателите с вътрешно горене.

    В Централна Европа Унгария е водеща в привличането на инвестиции в производството на батерии и електрически автомобили от Китай, позиционирайки се като място за среща на източни и западни инвеститори.

    „Има много силен спад в търсенето в автомобилния сектор, причинен от инфлацията, лихвените проценти и икономическата несигурност, които почти изтриха частните купувачи от пазара“, каза Тамас Могиороши, мениджър бизнес развитие в Alap Group. Според него компанията, която предоставя управление на качеството и други услуги за клиенти от автомобилния сектор, аерокосмическата и електронната индустрия, се е опитала да компенсира спада на западноевропейските пазари, като увеличи поръчките от азиатски клиенти.

    Ото Данек, заместник-председател на Асоциацията на чешките износители, казва, че секторът е преживял рязко охлаждане от втората половина на 2023 г. поради слабостта в Германия.„Сравнително малък спад в търсенето от тази територия има значително въздействие върху целия експортен сегмент“, казва Данек, който е собственик на Atas Elektromotory Nachod, компания, произвеждаща малки електрически двигатели. „Ние търсим нови пазари, особено в Европа... но такъв недостиг не може да бъде заменен за половин година.“

    Agrikon KAM, която произвежда компоненти за селскостопански машини, обслужвайки предимно немски клиенти, прогнозира 10% спад на приходите през 2024 г., което може да доведе до 5%-10% спад в броя на персонала до средата на годината. Компанията твърди, че евентуален ръст на продажбите в САЩ няма да компенсира напълно слабостта в Европа.

    Рейтинговите агенции казват, че слабостта може да усложни усилията за овладяване на бюджетните дефицити, които според S&P Global ще останат „изключително големи“ в историческо отношение за региона тази година.

    „По-продължителната слабост в Германия е един от основните рискове, които виждаме за ЦИЕ“, каза Карен Вартапетов, директор, водещ анализатор за суверенни рейтинги за ЦИЕ и ОНД в S&P Global. „Това може да натежи върху средносрочния растеж в ЦИЕ и допълнително да подкопае това, което вече изглежда като предизвикателство за плановете за фискална консолидация.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години