неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    493 прочитания

    Инвестираме 25 млн. лева за развитието на Индустриален парк Видин

    Регионът може да се превърне в логистичен и интермодален хъб, посочи министър Богданов
    30 януари 2024, 16:25 a+ a- a

    Снимка: МИИ

    „Двадесет и пет милиона лева ще бъдат инвестирани в развитието на Индустриален парк Видин. Към момента има изготвен проект за финансирането от Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Държавата ще осигури 20% от средствата, а останалите 80% са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост“. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов във Видин след среща с кмета на града д-р Цветан Ценков и с областния управител Иво Атанасов. На срещата бяха обсъдени възможностите за привличане на инвеститори и бъдещото икономическо и индустриално развитие на региона. Министър Богданов подчерта, че развитието на Северозападна България е приоритет на правителството.

    По думите му предстои строителството в индустриалната зона, управлявана от НКИЗ, да започне още тази година, като сумата ще бъде инвестирана във вътрешната инфраструктура и в подготовката на самия терен. „Индустриална зона Видин разполага с връзка с железопътен транспорт, с пристанище и e в близост до Дунав мост 2. Всичко това дава възможност регионът да се развие като логистичен и интермодален хъб“, посочи министърът след като посети теренa на място.

    Богданов изтъкна потенциала, с който разполага Видин. Той обсъди с кмета на града създаването на местно звено, което да работи за привличане на инвеститори и да представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в региона. „Трябва да имаме подготвени хора, така че да ускорим инвестиционния процес“, допълни Богданов. Тези инвестиционни звена в страната ще бъдат подпомагани от Министерството на икономиката и индустрията, Националната компания индустриални зони и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

    „Осигуряването на финансиране на индустриалния парк Видин е поредна стъпка от страна на правителството за насърчаване развитието на региона“, изтъкна той. Министър Богданов обяви, като мярка за намаляване на регионалните дисбаланси в страната, фактът че в Северозападния регион праговете за отпускане на държавна помощ за инвестиции са в най-голям размер.

    „Регионът може да получи до 60% от капиталовите разходи при привличане на инвеститор“, припомни министърът. „Продължаваме да работим активно с представителите на местната власт. Трябва да създадем работеща индустрия, за да останат хората в региона и да се завърнат тези, които работят извън него“, бе категоричен Богданов.

    По време на срещата той изтъкна, че след посещението на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин, по-рано през деня, приоритет ще бъде модернизацията на производството и възможността да бъде разкрита паралелка за дуално обучение, която да бъде финансирана от дружеството.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години