понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    480 прочитания

    Федералният резерв запази лихвите непроменени

    Централната банка намекна за престоящи намаления в размер на 0,75% в рамките на годината
    01 февруари 2024, 09:27 a+ a- a

    Снимка: Фед

    Федералният резерв (ФЕД) остави лихвените проценти непроменени на най-високото им ниво от повече от две десетилетия на първата си среща през 2024 г. Представители на институцията намекнаха, че следващият им ход ще бъде да намалят разходите по заемите, въпреки че дадоха да се разбере, че все още не са готови да направят това намаление, пише The New York Times.

    Джероум Пауъл, председател на Фед, каза, че страната е имала „шест добри месеца“ за забавяне на инфлацията, но служителите искат да видят продължаващ напредък, преди да намалят лихвите. „Вярваме, че нашият лихвен процент вероятно е в своя пик за този цикъл на затягане и че ако икономиката се развие като цяло, както се очаква, вероятно ще бъде подходящо да започнем да намаляваме ограничаването на политиката в някакъв момент тази година“, каза Пауъл. Той добави, че когато става въпрос за придобиване на достатъчно увереност, за да се намалят разходите по заеми, „искаме да видим повече добри данни“.

    Пауъл каза, че не смята, че е „вероятно“ служителите на Фед да имат достатъчно доказателства, за да намалят лихвените проценти до следващата си среща на 19-20 март. Това може да накара инвеститорите да гледат към по-късни срещи, като събираният през май и юни, пресмятайки кога може да дойде първото намаление на лихвените проценти.

    Централните банкери се опитват да запазят възможностите си отворени, докато се опитват да постигнат деликатен баланс. Те не искат да държат лихвените проценти твърде високи за твърде дълго, смазвайки растежа. В същото време не искат да намалят лихвите преждевременно, рискувайки възстановяване на търсенето, което може да задържи инфлацията висока.

    Основният лихвен процент на Фед е определен в диапазон от 5,25% до 5,5%, което е рязко увеличение от почти нула през март 2022 г. Високите лихвени проценти имат за цел да натежат върху икономическото търсене, като направят по-скъпо заемането на пари за закупуване на къща или кола или разширяване на бизнес и служителите смятат, че текущата им позиция е достатъчно висока, за да натежи значително върху растежа.

    Като се има предвид това, политиците поддържат лихвените проценти стабилни от юли 2023 г., за да видят как тяхната политика се отразява на икономиката и получиха добри новини през последните месеци. Инфлацията се понижава бързо, въпреки че пазарът на труда остава стабилен и общият растеж остава силен. Това породи надежди, че икономиката може да направи „меко кацане“, при което инфлацията се връща към нормално темпо без болезнена рецесия. В момента Фед остава гъвкав, докато се опитва да осигури тази цел.

    „Знаем, че намаляването на ограниченията на политиката твърде рано или твърде много може да доведе до обръщане на напредъка, който наблюдавахме по отношение на инфлацията“, каза Пауъл по време на пресконференцията си. „В същото време намаляването на политическите ограничения твърде късно или твърде малко може неправомерно да отслаби икономическата активност и заетостта.“

    Ако инфлацията дойде по-бързо от очакваното, „тогава ще вървим по-бавно или по-късно, или и двете“, каза Пауъл. Добрите данни за инфлацията „ще ни кажат, че можем да тръгнем по-рано, а може би и по-бързо“.

    Последната икономическа прогноза на Фед, публикувана през декември, прогнозира, че служителите могат да намалят разходите по заеми с три четвърти от процентния пункт (0,75%) в течение на 2024 г. Политиците ще публикуват нов набор от тези лихвени проценти и икономически прогнози на срещата си през март, предоставяйки актуална информация за това дали все още смятат, че съкращения от такъв мащаб вероятно са подходящи.

    Попитан дали икономиката е постигнала „меко кацане“, Пауъл заяви „все още не“, но също така намекна, че крайната цел вече е видима. „Със сигурност съм окуражен, ние сме окуражени, от напредъка... Но съвсем не обявяваме победа на този етап“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години