понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3263 прочитания

    Банката на Англия остави лихвите непроменени

    Според управителя на централната банка инфлацията се „движи в правилната посока“
    02 февруари 2024, 10:47 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Централната банка на Англия (Bank of England – BoE) запази лихвените проценти на почти 16-годишен връх, но отвори възможността да ги намали, тъй като инфлацията спада и един от нейните политици гласува за първи път за намаляване на разходите за заеми от 2020 г. насам, предаде „Ройтерс“.

    Управителят на BoE Андрю Бейли каза, че инфлацията се „движи в правилната посока“ и централната банка отхвърли предишното предупреждение, че лихвите може да се повишат отново, като вместо това каза, че разходите по заемите ще бъдат държани „под контрол“.
    Това е първият път от 2008 г., когато членовете на комисията по парична политика гласуваха както за намаляване, така и за повишаване на лихвите на едно и също заседание. Шестима членове гласуваха да запазят лихвите на 5,25%, двама избраха повишение с 0,25%, а един подкрепи намаление със същия размер.

    Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха само един политик да гласува за повишаване на лихвите, а останалите да гласуват за задържане на лихвите.

    Бейли каза, че е твърде рано да се обяви победа и намаляването на инфлацията до целта от 2% няма да бъде „свършена работа“, тъй като се очаква ръстът на цените да се повиши отново. Но той каза, че има промяна в мисленето на BoE. „За мен ключовият въпрос се измени от „Колко ограничителни трябва да бъдем?“ до „Колко време трябва да поддържаме тази позиция?“, каза той на пресконференция.

    BoE отмени предупреждението си, че ще е необходимо допълнително затягане, ако се появи по-устойчив инфлационен натиск. Банката също така посочи, че нейният „удължен период“ за поддържане на политиката на ограничителни нива е започнал през ноември.

    BoE повтори, че политиката ще трябва да остане „ограничителна за достатъчно дълго време“. Сега изглежда вероятно инфлацията на потребителските цени да спадне до 2% през второто тримесечие на 2024 г., макар и за кратко. През ноември BoE каза, че това няма да се случи до края на 2025 г.

    Но средносрочната прогноза, базирана на много по-нисък пазарен път за лихвените проценти в сравнение с ноември, показа, че инфлацията ще се повиши отново над 2% през третото тримесечие на 2024 г. и няма да се върне към целта до края на 2026 г., година по-късно от прогнозата на BoE от ноември.

    BoE се придържа към мнението си, че британската икономика ще се бори да генерира голям икономически растеж през следващите години, въпреки скромното надграждане на годишните прогнози за растеж. Централната банка до голяма степен запази прогнозата си за слаб растеж на доходите на домакинствата след данъци и инфлация.

    Стандартът на живот на домакинствата падна през последните 2 години заради високата инфлация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години