понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3521 прочитания

    Китай стана най-големият износител на автомобили в света

    Япония губи първенството си за първи път от 7 години
    02 февруари 2024, 12:02 a+ a- a

    Снимка: GEFCO България

    За първи път Китай стана най-големият износител на автомобили в света през 2023 г., като измести Япония благодарение на силните задгранични продажби на електрически превозни средства, съобщи Nikkei Asia.

    Япония е изнесла 4,42 млн. превозни средства през 2023 г., което е с 16% повече от предходната година, съобщи Японската асоциация на автомобилните производители. Обемът е под 4,91 млн. превозни средства, изнесени от Китай, според Китайската асоциация на производителите на автомобили, общ ръст от 58% за годината. Сравнителните данни показват, че за първи път от 7 години Япония губи короната си. За последно Япония беше изпреварена през 2016 г. от Германия.

    Голям двигател на износа на автомобили от Китай е Русия, пазар, от който японските и западните автомобилни производители се оттеглиха в отговор на войната в Украйна. Друг важен двигател е скокът от 80% в износа на нови енергийни превозни средства от Китай, категория, която включва електромобили.

    Символ на този ръст е BYD, който изпревари Tesla в глобалните продажби на EV за първи път през четвъртото тримесечие. През 2022 г. BYD декларира капацитет за производство на 1,25 млн. пътнически превозни средства, но всъщност е произвела над 1,8 млн. бройки през тази година. А през 2023 г. компанията разполага с капацитет за около 3,5 млн. превозни средства, според местните медии, което я поставя над капацитета на Tesla от 2,35 млн. единици за същата година.

    BYD бързо разширява китайските заводи със сътрудничеството на местните власти. Първата фаза на проекта за завод в провинция Анхуей Хефей отне само 10 месеца между началото на строителството и стартирането на операциите, според местни медии.

    Очаква се BYD да разшири капацитета си в съоръжения в градовете Шенжен в провинция Гуангдонг и Джънджоу в провинция Хенан. HuaAn Securities изчислява, че производственият капацитет на BYD ще нарасне над 4,5 млн. единици тази година.

    Продажбите на BYD в чужбина миналата година надхвърлиха 240 000 автомобила. Съобщения показват, че общият брой за втората половина на 2022 г. е приблизително 50 000 единици.

    Офшорният успех на BYD се дължи на по-достъпни цени в сравнение с електромобилите на Tesla и Volkswagen. В Европа електромобилите на BYD са на цени с 20% до 40% по-ниски от средните. Екологично осъзнатите млади хора също увеличиха обема на продажбите на BYD в Европа, докато компанията успява да задоволи търсенето и в Тайланд.

    Правителствената подкрепа изигра голяма роля в разширяването на капацитета за производство на автомобили в Китай. През 2009 г. правителството прие план за въвеждане на нови енергийни превозни средства в за широка употреба, като въведе субсидии за продажби на такива превозни средства от 2010 г. до 2022 г. Тези субсидии възлизат на приблизително 300 милиарда юана (около $42 млрд.), според китайски медии.

    Самите производители на автомобили също бяха принудени да преминат към електромобили. От 2019 г. правителството обикновено не одобрява нови заводи за сглобяване, освен ако не произвеждат електрически превозни средства. През 2020 г. властите въведоха изцяло система от квоти за производството и продажбите на нови енергийни превозни средства.

    Чуждестранните марки също са неразделна част от износа на Китай. Дори с успехите на BYD, Tesla е най-големият износител на нови енергийни превозни средства от Китай миналата година с 340 000 единици, което представлява почти 30% от целия износ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години