понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1600 прочитания

    Ръстът на работните места в САЩ по-висок от очакваното

    Безработицата остава на ниво от 3,7%
    05 февруари 2024, 11:07 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Работодателите в САЩ са добавили 353 000 работни места през януари, съобщи Министерството на труда, а нивото на безработица остава 3,7%. След загубата на 14% от работните места в нацията в началото на пандемията Covid-19, издръжливостта на пазара на труда за повече от 3 години изненада икономистите, които очакваха фактори, включително повишаването на лихвения процент на Федералния резерв, да забавят по-рязко наемането, отбелязва The New York Times.

    Новата година разкри изключително добра икономика за много работници, като броят на отворените работни места все още надвишава броя на хората, които търсят позиции, въпреки че нови имигранти и жени се присъединиха или се присъединяват отново към работната сила в неочакван мащаб. Заплатите растат по-бързо от историческите темпове, а силното увеличение на производителността е помогнало тези по-големи заплати да не стимулират увеличенията на цените.

    През изминалата година повечето увеличения бяха задвижвани от сектори, на които или им трябваше повече време за възстановяване от пандемията – включително хотели, ресторанти и местни власти – или имат прекомерна инерция поради структурни фактори, като застаряваща демография и задържано търсене на жилища.

    Други категории, които претърпяха невероятен растеж през 2021 г. и 2022 г., включително транспорт, складиране и информационни технологии, се връщат към своите предпандемични тенденции. Друга шепа сектори, включително производството и търговията на дребно, остават почти без промяна.

    През следващите месеци икономистите очакват пазарът на труда да заприлича още повече на себе си преди пандемията, без гигантския ръст на работните места, последвал блокирането от пандемията, но с няколко ясни препятствия на хоризонта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 49 минути
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 2 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС