неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12496 прочитания

    Ето кои са финансовите директори на България за 2023

    В 8-то издание на конкурса CFO of the Year на EY бяха отличени 7 финансови директори на водещи български компании
    06 февруари 2024, 13:29 a+ a- a

    сн: EY

    На 1 февруари 2024 по време на тържествена церемония бяха обявени победителите в конкурса за финансов директор на годината – CFO of the Year 2023. Конкурсът се организира от консултантската компания EY Bulgariа и отличава успешни финансови лидери с принос, както към развитието на професията, така и към развитието на своята компания и екип. Основната мисия на конкурса е да дава повече популярност на професията на финансовите директори и на добрите практики, които финансовите специалисти прилагат. Оценката на кандидатите бе направена от жури в състав: проф. Бистра Боева, УНСС; Данета Желева, главен изпълнителен директор на "Индустриален холдинг България"; Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България"; Николай Генчев, председател на надзорния съвет на Фонда на фондовете; Тодор Брешков, управляващ съдружник в Launchub Ventures; и Николай Андреев, главен изпълнителен директор на "Виваком България".

    Ето и победителите в конкурса тази година:

    В категория "Планиране и бюджетиране" - Цветослав Димов, Банка ДСК
    Като главен финансов директор на Банка ДСК Цветослав Димов ръководи екип от 451 човека в направление "Стратегия, финанси и управление на данните". Сред основните му отговорности са подпомагане изготвянето на стратегията на банката и определяне на тригодишен бизнес и финансов план, изготвяне на рамка за управление на финансовите рискове и управление на данните в банката. През последната година Цветослав Димов е в основата на мащабна вътрешна трансформация за постигане на цялостен нов модел за рентабилност в организацията, който има за цел правилното отчитане на взаимодействията между различните звена в банката, дигитализация и автоматизация на множество процеси. Цветослав Димов поставя фокус и върху подобряване на комуникацията в отдел "Финанси" като един от ключовите инструменти за повишаване на ангажираността и мотивацията на екипите.

    В категория "Малки и средни предприятия" бяха наградени двама победителя с равен брой точки

    Радослав Пашов, "Енсес инвестмънт груп"
    Още с присъединяването си към компанията Радослав предлага ключови промени за преструктуриране на холдинга "Енсес". Разработва сложни финансови модели за оценка на потенциалните рискове и несигурност на пазара, гарантирайки устойчивостта на компанията по време на икономически спадове и неочаквани колебания на пазара. Бързо инициира преместване на производството и обединяване на всички служители в една база за по-добро управление на процесите. Изготвя инвестиционен меморандум и в рамките на два месеса привлича инвеститор, който да подкрепи развитието на групата. Разработва нова стратегия за продажби, като пренасочва продажбите от Европа към Близкия изток, където "Енсес" успява да продава на по-високи маржове. Намира нови доставчици, като заменя китайския доставчик с български, който гарантира по-ниски доставни цени без компромис в качеството. Само за една година "Енсес" постига 73% ръст в приходите и 667% ръст в печалбата.

    Людмил Кеманов, "Понтика солюшънс"
    Той е главен финансов директор на "Понтика солюшънс" - компания, специализирана в областта на изнесените услуги. Като част от стратегическия мениджмънт на "Понтика" Людмил Кеманов участва във вземането на ключови решения за посоката и развитието на компанията и изпълнението на цялостна стратегия. Още през първите няколко месеца в компанията той разработва и внедрява процеси по финансово отчитане на оперативно ниво (рентабилност на ниво клиент), имплементира процес по следене на просрочените вземания с автоматизирани споделени таблици, разработва и внедрява модел и процес на презентация на резултати и предложения за оптимизации на месечна база, които се представят пред стратегическия мениджмънт на компанията с цел взимане на информирани решения.

    В категория "Контрол и отчетност" - Стефан Вернед, главен финансов директор и член на УС на оператора на летище София "СОФ кънект"
    За една година откакто е на позицията Стефан Вернед успява да трансформира управлението на финансите и финансовата функция на летище София от държавно в частно управление на компанията. Стефан Вернед пряко отговаря за инвестициите от 624 милиона евро, които компанията ще вложи по време на концесията в развитието на инфраструктурата, обновяването на Терминал 2 и изграждането на Терминал 3 на летище София. Той преразглежда бизнес модела на летището, като поставя фокус върху постигането на печалба и рентабилност с баланс между целите за декарбонизация и бизнес растеж. За постигане на целите Стефан Вернед осигурява финансиране от Eвропейската инвестиционна банка в размер на 140 млн. евро, предприема дигитализацията на финансовата функция, въвежда изцяло нов формат на ежемесечен бюджетен контрол, както и първия пълен регистър на рисковете в "СОФ кънект".

    В категория "Стратегически партньор за развитие на бизнеса" - Светозар Илиев, "Шелли груп"
    Светозар Илиев има над 20 години опит в областта на корпоративните финанси, а от 14 години е главен финансов директор в "Шелли груп". С екип от 14 души, разположени в пет държави и три континента, Светозар Илиев налага гъвкава финансова политика, с която групата отбелязва забележителни финансови резултати. През последните години приходите растат средно с 50% годишно и достигат 141 млн. през 2023 г., а нормата на оперативната печалба достига 27%. Турбулентните години на ковид, нарушените вериги на доставки на електронни компоненти и периодът на висока инфлация са критични за "Шелли груп", но благодарение на активната роля на Светозар Илиев, групата предприема мерки за неутрализиране на очакваните негативни ефекти и постига непрекъсваемост на производствените процеси. Като публична компания, листвана на борсите в България и Франкфурт, Светозар Илиев въвежда пълна прозрачност и дори отчитане "на живо" на финансовите резултати на групата. През последната година води придобиване на две компании от "Шелли груп", а в момента ръководи разработването на цялостна ESG стратегия на групата.

    В категория "Трансформация на финансовата функция" - Ивелин Камбуров, "Кредисимо".
    За деветте години, през които е финансов директор на "Кредисимо", Ивелин Камбуров успява да трансормира финансовата функция от бекофис звено, което отчита случващото се, до ядро за цялата бизнес група, през което минава всяко стратегическо решение. Изгражда стройна контролна среда и развива широкоспектърен финансов екип от 16 души. В разгара на ковид кризата има водеща роля при изготвянето на моменталните кризисни мерки. Успява да изгради адаптиран стратегически план и да подсигури оперативното му изпълнение. За целта е нужно да бъде изготвен незабавен анализ и оценка на икономиката и финансовия сектор и да се преправят всички прогнози за годината към крайно негативен сценарий. Всичко това изисква данни и постоянно актуализираща се информация почти в реално време. За тази цел Ивелин Камбуров сформира мултидисциплинарен екип от специалисти, с които ударно изгражда пълноразмерен Data Warehouse, в който свързват данни от всички оперативни системи. По този начин за кратко време успява да моделира сценарии и да подкрепи борда на директорите при вземане на стратегически важни решения за управлението на бизнеса занапред. Благодарение на комплексните мерки успява да изведе групата през несигурните моменти като финтек група, който се развива на пазарите на България, Северна Македония, Полша и Колумбия.

    Категория "Лидерство и развитие на екипа" - Янислав Стойчев, главен финансов директор на "Фантастико груп"
    Янислав Стойчев е главен финансов директор на "Фантастико груп". Той е част от екипа на компанията от 18 години, през които се развива в различни направления на финансите - финансови оценки и моделиране, счетоводство, бизнес мониторинг. В момента ръководи екип от 55 човека, разпределени в 5 отдела, и е един от лидерите в компанията с ключова роля за стратегическите решения и политики. В работата си Янислав Стойчев търси стратегически решения и модерни подходи, които да подпомагат растежа на компанията. Негов основен фокус е интеграцията на нови бизнес процеси чрез иновативни решения, в резултат на което голяма част от процесите в компанията са дигитализирани и автоматизирани - като електронно издаване на стокови разписки при доставка на стоки, изграждане на дигитален модул за инкасо, автоматизирано засичане на картови плащания. Само оптимизирането на един от тези процеси намалява времето за извършването му от 4 часа на по-малко от 5 минути.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години