събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3975 прочитания

    Обмислят облекчаване на наемането чужденци, завършили висше у нас

    Над 40% от “свръх квалифицираните“ кадри работят на позиции, изискващи по-ниско образование или се вливат в редиците на безработните, отбелязват от АИКБ
    09 февруари 2024, 16:17 a+ a- a

    Държавният план-прием трябва да бъде преструктуриран така, че да отговаря на нуждите на пазара на труда Необходима е единна държавна политика при приема и реализацията на завършилите висше образование, за да се постигне реално обвързване на обучението с националните потребности на пазара на труда и за повишаване на ефекта от инвестициите на публични средства във висшето образование. Трябва да се създадат условия за постигане на съответствие между търсенето и предлагането на специалисти както със средно професионално, така и с висше образование чрез проучване, идентифициране и краткосрочно и дългосрочно прогнозиране на потребностите на икономиката. Тези предложения бяха отправени към заместник-министъра на образованието и науката Мариета Георгиева по време на провелия се днес Национален съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

    „България се нуждае от кадри с добро образование, по търсените от работодателите професии. За съжаление в момента системата на висшето ни образование „произвежда“ редица кадри с квалификация, която не е търсена от пазара на труда. Над 40% от “свръх квалифицираните“ кадри с висше образование работят на работни места, които изискват по-ниски образователни и квалификационни изисквания или се вливат в редиците на безработните. Това от своя страна води до загуба на човешки ресурс. В момента тече подготовката на държавния план-прием за средното и висшето образование и не е късно да се положат усилия той да бъде приведен в съответствие с нуждите на пазара“, заяви председателят на УС на АИКБ.

    За пореден път АИКБ обърна внимание на представителите на министерството, че е от изключителна важност е държавният план-прием да бъде съобразен с броя на завършващите средно образование, като броят на откритите места за студенти да е до максимум 50% от общия брой завършващи. Това ще даде възможност за по-голяма конкуренция сред кандидат–студентите и съответно изграждане на подходящи специалисти, които бързо да преминат прехода от образование към заетост.

    Сходни са проблемите и при планиране на местата за ученици в средното професионално образование. Местата не са съобразени с демографските промени, налице е все още неразбиране на ученици и родители за нуждата от придобиването на професия, която да е ориентирана към бъдещите потребности на пазара на труда. Същевременно все по-притеснителни стават резултатите от Програмата за международното оценяване на учениците PISA, според което 54% от българските ученици са функционално неграмотни, което поставя България на предпоследно място от всички страни членки на Европейския съюз.

    По думите на зам.-министър Георгиева в момента Министерство на образованието и науката има за основна задача да наложи политика на превес на професионалното над профилираното средно образование, като съотношението на този етап е 57 към 43 на сто. „Напълно сме съгласни, че структурата на образованието трябва да отговаря на обществения интерес и нуждите на пазара на труда. Това е наше намерение и основна цел. Предприели сме няколко мерки, с които считаме, че ще сме полезни и ще дадем глътка въздух на работодателите. Първата е, че държавата ще поеме осигурителните вноски на учениците в дуална форма на обучение. Втората е, че заедно с МТСП в момента работим по механизъм, чрез който да се облекчи заемането на свободни работни места от чужди граждани, които са завършили висшето си образование у нас“, допълни зам.-министър Мариета Георгиева.

    Членовете на НС на АИКБ изразиха притеснение от факта, че степента на подготовка на студентите не съответства на потребностите на бизнеса, тъй като е предимно теоретична. Според тях все още липсва широкомащабна кампания за популяризиране на възможността студентите да сключват договор с работодателите срещу поемане на разходите за обучението им изцяло от държавата.

    Сред другите важни теми, които Националният съвет на АИКБ обсъди с екипа на Министерство на образованието и науката, бяха още дуалното обучение, промените в списъка с професии за професионално образование и обучение. От АИКБ обещаха продължение на темата като за целта ще бъде организирана специална кръгла маса. Събитието ще се проведе на 20 май 2024 г. в хотел София Балкан Палас.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години