неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    705 прочитания

    Водим преговори с Египет за доставки на газ

    Мария Габриел бе на първо посещение на български външен министър в Египет от повече от 12 години насам
    12 февруари 2024, 12:15 a+ a- a

    Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Египет по покана на министъра на външните работи Самех Шукри. Това е първото посещение на български външен министър в Египет от повече от 12 години насам.

    В рамките на визитата се проведе първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество България-Египет, чието създаване бе анонсирано през 2018. Комисията се председателства от министрите на външните работи на двете държави.

    „Арабска Република Египет е ключов партньор на България в района на Близкия изток и Северна Африка. България високо цени отношенията с Египет – държава, с която поддържаме най-дългогодишни отношения на партньорство в района на Близкия изток и Африка. Имаме активен диалог, в центъра на който са взаимно уважение и общи интереси", заяви вицепремиерът.

    В българската делегация, водена от заместник министър-председателя, се включиха министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на енергетиката Румен Радев.

    Във фокуса на дискусията бяха възможностите за сътрудничеството в сфери като икономиката, новите технологии, енергетиката, зеления водород, търговията, земеделието и иновациите. Бяха обсъдени също разширяването на търговските отношения, инвестициите, контактите между хората, подкрепата за талантите и ролята на образованието.

    Важен резултат от днешната визита бе подписването на три важни документа: споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за сътрудничество в областта на отбраната и за сътрудничество в областта на природния газ.

    „Нека това бъде основа, върху която да надграждаме партньорството между България и Египет, да отговаряме на общите предизвикателства и да допринасяме за по-сигурно бъдеще в полза на гражданите“, заключи Мария Габриел и изрази надежда за бъдещо посещение на президента Абдел Фатах ал-Сиси в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години