неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    910 прочитания

    Ще си сътрудничим със САЩ за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ ''Козлодуй''

    Развитието на ядрената енергетика ще подкрепи създаването на хиляди работни места не само на Северозападна България, но и на цялата страна, подчерта министърът на енергетиката
    13 февруари 2024, 09:51 a+ a- a

    България и САЩ подписаха междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България. Това се случи на официална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет на България. Споразумението беше подписано от министъра на енергетиката Румен Радев и Андрю Лайт, помощник секретар по международните въпроси в Министерството на енергетиката на САЩ. Документът се подписва в изпълнение на решение на Народното събрание от януари 2023 за провеждане на преговори и сключване на междуправителствено споразумение между България и САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000.

    Споразумението е базирано на общия ангажимент за постигане на най-високите съвременни стандарти за ядрена безопасност, сигурност, ядрени гаранции и неразпространение. То цели отговорно използване на ядрената енергия за насърчаване на енергийната сигурност, задоволяване на нуждите от чиста енергия и задълбочаване на двустранните стратегически отношения.

    Споразумението включва както конкретно сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, така и снабдяване с ядрено гориво, управление на отпадъците, системи за управление на качеството, обучение и обмен на кадри и знания, правна уредба и т.н.

    В изказването си Радев подчерта важността на подписаното междуправителствено споразумение, което затвърждава ангажимента на двете страни за стратегическо ядрено партньорство. Той подчерта, че България е държава с почти половинвековен опит в сигурното и надеждно управление на ядрени реактори, със сериозни традиции в научната и образователната област, а САЩ са страна, която е лидер в ядрените технологии, безопасността, сигурността и неразпространението.

    „С това споразумение ние работим активно за постигането на общата ни цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще. При това осигурявайки достъпна и сигурна енергия. Заедно със създаването на хиляди нови работни места и възможности за работа, обучение и икономически растеж не само за региона на Северозападна България, а и за цялата страна“, каза още Радев.

    Андрю Лайт, помощник-секретарят по международните въпроси в министерството на енергетиката на САЩ, заяви, че днешното събитие е важен крайъгълен камък в развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. „Ратификацията на това Споразумение ще играе жизненоважна роля за насърчаване на сигурността и декарбонизацията не само на българския, но и на европейския енергиен сектор и ще подкрепи усилията на България да засили всички аспекти на ядрената си програма за граждански цели, включително ядрената безопасност и сигурност, доставката на ядрено гориво и регулаторната рамка“, заяви още той.

    Двете страни се ангажират да си сътрудничат пряко при консултациите и обмена на експертен и технически принос по отношение на ядрената програма за граждански цели на България, идентифицирането на потенциално финансиране на Проекта за нови ядрени мощности, проучване на разработването и внедряването на иновативни ядрени технологии, развитието на експертен опит в управлението на отработено гориво и радиоактивни отпадъци.

    Споразумението обхваща и сътрудничество по регулаторните въпроси, базирано на подписаното в края на миналата година Споразумение между Агенцията за ядрено регулиране на България и Комисията за ядрено регулиране на САЩ за обмен на техническа информация и сътрудничество, лабораторен и университетски обмен, обучение и обмен на персонал, разработване на веригата на доставки, научноизследователска и развойна дейност. България и САЩ създават Управителен комитет, който да координира и управлява съвместните дейности по сключеното споразумение.

    Документът не създава никакви финансови права или задължения за страните.

    За България ядрената енергетика има важна роля при гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, осигуряването на енергия на достъпни цени и преминаването към нисковъглеродна икономика.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години