събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    937 прочитания

    Одобрени и от ЕС: Вижте как ще изглеждат българските евромонети

    Предстои изработването на до 1 милион броя български евромонети
    13 февруари 2024, 10:52 a+ a- a

    сн: БНБ

    Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. След постигането на пълна правна конвергенция на БНБ с приетия през януари нов Закон за БНБ, това е следваща важна стъпка, която институцията изпълни при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната.

    Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

    Процесът премина през следните етапи:

    • Подписване на 06.12.2022 г. на Меморандум за разбирателство между Република България, държавите – членки на еврозоната, и Европейската комисия за започване на производството на евромонети и за подготвителните задачи преди започване на производството.

    • Приемане с Решение на Управителният съвет на БНБ (УС на БНБ) на „Процедура за изработване на дизайн на българска национална страна на евромонети“ и „Основни мотиви и задължителни реквизити на дизайна на националната страна на българските евромонети и надпис на гурта на монетите от 2 евро“.

    • Одобряване с Решение на УС на БНБ на дизайна за българска национална страна на евромонетите от всички номинали, както и графичния проект за надпис върху гурта на монетите от 2 евро.

    • Приемане с протокол от заседание на 16.11.2023 г. на Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната на одобрения от УС на БНБ дизайн на българската национална страна на евромонетите.

    • Изпращане с писмо от 18.01.2024 г. на БНБ на дизайна за съгласуване до Европейската комисия и всички държави-членки от еврозоната.

    • Одобрение с Решение на Съвета на Европейския съюз (Съвет на ЕС) на предложения от българска страна дизайн на националната страна на разменни евромонети от 1 и 2 евро, както и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента.

    Предстоящите стъпки включват:

    • Изработване на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД.

    • Пристъпване към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България.

    • Емитиране на евромонетите с българските символи, считано от датата на приемане на еврото от България за законно платежно средство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години