неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1728 прочитания

    Инфлацията в САЩ намалява по-бавно от очакваното

    През януари тя се понижава до 3,1%
    14 февруари 2024, 11:54 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Инфлацията намалява по-малко от очакваното през януари и показа обезпокоителна издръжливост, след като нестабилните разходи за храна и горива бяха премахнати - напомняне, че поставянето на ценовите увеличения под контрол остава труден, неравномерен процес, отбелязва The New York Times.

    Общият индекс на потребителските цени е нараснал с 3,1% спрямо предходната година, което е спад от 3,4% през декември, но повече от 2,9%, прогнозирани от икономистите. Тази стойност е по-ниска от последния пик от 9,1% през лятото на 2022 г.

    Но след премахване на храните и горивата, чиито цени „скачат“ от месец на месец, „основните“ цени се задържат относително стабилни на годишна база, като се покачват с 3,9% спрямо година по-рано. Показателят се увеличава най-рязко на месечна база от 8 месеца насам.

    Американските потребители, служителите на Белия дом и Федералния резерв (Фед) приветстваха скорошното забавяне на инфлацията. Централните банкери вероятно ще приемат новия доклад като напомняне, че трябва да останат предпазливи. Политиците внимаваха да избягват обявяването на победа над инфлацията, настоявайки, че се нуждаят от повече доказателства, че тя намалява устойчиво.

    Инвеститорите рязко намалиха очакванията за предстоящо намаляване на лихвения процент от Фед в отговор на данните, залагайки, че централните банкери няма да намалят лихвите на следващата си среща през март и рязко намалиха залозите, че Фед ще направи това дори на срещата си през май. Фондовите пазари се сринаха (с 1,4% надолу при затварянето), тъй като търговците преразгледаха прогнозите си за действията на Фед.

    Политиците на Фед повишиха лихвените проценти до около 5,3%, спрямо почти нула в началото на 2022 г., в опит да охладят потребителското и бизнес търсене и да принудят компаниите да спрат да повишават цените толкова бързо. Тъй като инфлацията се понижи значително през последните месеци, те спряха повишаването на лихвените проценти и обмислят кога и колко да намалят разходите по заемите. Но те искат да избегнат намаляването на лихвените проценти, преди инфлацията да бъде напълно овладяна, защото се притесняват, че това може да позволи бързото повишаване на цените да стане по-постоянна характеристика на американската икономика, уточнява NYT.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години