събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1456 прочитания

    ОПЕК повиши прогнозата си за икономически растеж за 2024 и 2025 г.

    Според доклад на организацията световното търсене на петрол ще се повиши с 2,25 млн. барела дневно тази година
    14 февруари 2024, 16:13 a+ a- a

    Снимка: iStock

    ОПЕК се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г. и 2025 г. и повиши прогнозите си за икономически растеж и за двете години, заявявайки, че има допълнителен потенциал за повишаване.

    Организацията на страните износителки на петрол съобщи в месечен доклад, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г. и с 1,85 милиона барела на ден през 2025 г. И двете прогнози са непроменени спрямо миналия месец.

    По-нататъшен тласък на икономическия растеж може да даде допълнителен попътен вятър на търсенето на петрол. Прогнозата на ОПЕК за растеж на търсенето за 2024 г. вече е по-висока от тази на други организации като Международната агенция по енергетика (МАЕ), въпреки че по-широкият съюз ОПЕК+ все още намалява производството, за да подкрепи пазара.

    ОПЕК заяви, че се очаква „положителна тенденция“ за икономически растеж да продължи през първата половина на 2024 г. и повиши прогнозите си за икономически растеж за 2024 и 2025 г. с 0,1%.

    Към момента ОПЕК прогнозира световен икономически растеж от 2,7% тази година и 2,9% през 2025 г., подкрепен от очакванията за продължаващо намаляване на общата инфлация през тази и следващата година.

    За тази година очакванията на ОПЕК за ръст на търсенето на петрол са много повече от увеличението от 1,24 милиона барела на ден, прогнозирано досега от МАЕ. МАЕ, която представлява индустриализираните страни, трябва да актуализира своите прогнози в четвъртък (15 февруари).

    ОПЕК и МАЕ се сблъскаха през последните години по въпроси като дългосрочното търсене и необходимостта от инвестиции в нови доставки. МАЕ предвижда търсенето на петрол да достигне пик до 2030 г., тъй като светът преминава към по-чиста енергия, мнение, което ОПЕК отхвърля.

    Генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс каза пред „Ройтерс“, че вярва, че дългосрочната перспектива на ОПЕК за търсенето, която е до 2045 г., и не вижда пик в търсенето, е стабилна.
    ОПЕК и по-широкият алианс ОПЕК+ осъществиха поредица от съкращения на добива от края на 2022 г., за да подкрепят пазара. Миналия месец влезе в сила ново намаление за първото тримесечие.

    В доклада на ОПЕК се казва, че производството на петрол на ОПЕК е спаднало с 350 000 барела на ден до 26,34 милиона барела на ден през януари, тъй като последният кръг от доброволни съкращения на добива влезе в сила.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години