сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  846 прочитания

  Производствената активност в Китай се свива

  Показателят намалява пети пореден месец
  05 март 2024, 08:02 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Производствената активност в Китай през февруари се е свила за пети пореден месец, показа официално проучване, повишавайки натиска върху Пекин да въведе повече мерки за стимулиране, докато парламентът се подготвя за ключова годишна среща, отбелязва „Ройтерс“.

  Официалният PMI*, съставен от Националното статистическо бюро (NBS), падна до 49,1 през февруари от 49,2 през януари със значителен спад в компонента на продукцията.

  Сезонните фактори допринасят за част от слабостта, тъй като Лунната нова година бе на 10 февруари тази година и доведе до затваряне на фабрики, тъй като работниците се върнаха у дома за празника.

  Въпреки това проучване на Caixin/S&P Global, публикувано точно след официалния PMI, показа, че производствената дейност се разширява стабилно, като производството и новите поръчки растат по-бързо.

  Взети заедно индексите подчертават неравномерното икономическо възстановяване, поддържайки натиска върху властите, тъй като пазарите настояват за по-смели мерки за стимулиране и реформи за запазване на дългосрочния потенциал за растеж на Китай.

  С изключение на септември миналата година, официалният PMI на Китай за производствената активност е в зоната под 50 от март 2023 г.

  Втората по големина икономика в света се бори с подноминален растеж през последната година на фона на имотна криза, потребители, които се въздържат от разходи, чуждестранните фирми разпродават бизнеса си, производителите се борят за купувачи, а местните правителства се борят с огромни дългови тежести.

  Китай е изправен и пред външни предизвикателства, тъй като войните в Украйна и Близкия изток възпрепятстват глобалния растеж, като Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година, а еврозоната я избегна на косъм.

  Според производствения PMI на NBS новите експортни поръчки са се свили за 11-ти последователен месец, а едногодишното свиване на заетостта в производствения сектор показва постоянно напрежение върху бизнеса.

  От друга страна, официалният непроизводствен PMI, който включва услуги и строителство, се повишава до 51,4 от 50,7 през януари, отбелязвайки най-високото си четене от септември миналата година, благодарение на силната активност по време на Лунната нова година.

  Строителната активност обаче се понижава с 0,4%, като дейността, свързана с имоти, все още се свива, се казва в изявление на NBS.

  *Purchasing Managers' Index (PMI) е индекс, който отчита икономическата активност, на базата на броя мениджъри, според които активността през изминалия месец се е увеличила. Когато стойността му надвишава 50, това индикира ръст.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 18 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 19 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 20 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 23 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 2 дни
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове