събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1591 прочитания

    ЕЦБ остави лихвите непроменени

    Но предприе първи малки стъпки в тази посока
    07 март 2024, 15:52 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази непроменени трите основни лихвени процента. В същото време направи първа, малка стъпка към тяхното намаляване, заявявайки, че инфлацията намалява по-бързо, отколкото се очакваше само преди няколко месеца.

    Основните лихвени проценти на ЕЦБ Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 4,50%, 4,75% и 4,00%.

    „От последното заседание през януари инфлацията продължава да намалява. В последните прогнози на експертите на ЕЦБ стойността за инфлацията е ревизирана надолу, по-специално за 2024 г. Това отразява главно по-слаб принос от страна на енергийните цени. Сега експертите предвиждат инфлацията да бъде на средно равнище от 2,3% през 2024 г., 2,0% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г. Прогнозите за инфлацията без компонентите енергоносители и храни също са ревизирани надолу – средно 2,6% през 2024 г., 2,1% през 2025 г. и 2,0% през 2026 г. Макар че повечето показатели за основната инфлация продължиха да намаляват, вътрешният ценови натиск остава висок, отчасти поради силния прираст на заплатите. Условията за финансиране са рестриктивни и предишните повишения на лихвените проценти все така потискат търсенето, а това допринася за понижаване на инфлацията.“ се казва в решението на ЕЦБ.

    Експертите ревизираха надолу прогнозата си за растежа за 2024 г. на 0,6%, като се очаква икономическата активност да остане слаба в краткосрочен план. Те очакват след това икономиката да набере инерция и да отбележи растеж от 1,5% през 2025 г. и 1,6% през 2026 г., за което да допринесат първоначално потреблението, а впоследствие – и инвестициите.

    Управителният съвет е решен да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%. Въз основа на сегашната си оценка той счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са на равнище, което, ако бъде поддържано достатъчно дълго, ще допринесе съществено за постигането на тази цел. Бъдещите му решения ще осигурят определянето на достатъчно рестриктивни основни лихвени проценти толкова дълго, колкото е необходимо.

    Управителният съвет ще продължи да прилага основан на данните подход, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивността. По-специално, решенията му за лихвените проценти ще се основават на оценката му за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

    След като успя да разубеди търговците да не залагат на понижение на лихвените проценти в началото на пролетта, централната банка упорито избягваше да дава обещания в четвъртък, коментира „Ройтерс“. Вместо това отново се потвърди, че бъдещите решения ще зависят отчасти от пътя на основната инфлация, която премахва по-нестабилните цени и се оказа особено упорита.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години