понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  873 прочитания

  537 млн. лева са инвестициите на Сдружението за модерна търговия в Пловдив и региона

  Над 53 000 българи работят в сектора
  15 май 2024, 10:23 a+ a- a

  Над 537 млн. лева са инвестирали до момента в Пловдив и региона членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ). Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги с над 750 обекта и близо 24 000 служители в цялата страна. Членовете на сдружението са водещи компании в сферата на търговията с бързооборотни стоки, бяла и черна техника, продукти за грижа за здравето, дрогерийни продукти и строителни материали и оборудване.

  Броят на наетите в обектите на СМТ в рамките на Южен централен район надхвърля 2 500 души, в т.ч. близо 1 500 души в обектите на членовете на СМТ в област Пловдив. Това са 0,6-0,8% от всички работни места в частния сектор в повечето области в района, в т.ч. 0,7% от всички работни места в частния сектор в област Пловдив.

  Общо 120 магазина на членове на СМТ са разположени в рамките на Южен централен район, както и най-голямата складова база у нас. Най-голям брой – общо 68 магазина, са разположени на територията на област Пловдив, в т.ч. 51 в рамките на община Пловдив. В област Пловдив покритието на членовете на СМТ е 11 обекта на 100 хиляди души от населението, докато в областите Хасково и Пазарджик е в рамките на 8-9 обекта на 100 хиляди души от населението.

  Компаниите в сдружението инвестират в различни дългосрочни проекти за популяризиране на хранителното разнообразие и кулинарни традиции в региона, подкрепа на уязвими социални групи, здравеопазване, образование, култура и опазване на околната среда. Съвкупният ефект, измерен през създаденото пряко и допълнително вътрешно търсене в българската икономика от дейността на компаниите от модерната търговия през 2022 г., надхвърля 11,8 млрд. лева и отчита ръст от 21%, сочат данните от проучване на Института за пазарна икономика за ролята и социално-икономическия принос на сектора в страната. Преките ефекти от дейността на модерната търговия са оценени на 7,1 млрд. лв., в т.ч. над 5,7 млрд. лева разходи за доставени от български компании стоки и изпълнени услуги, 490 млн. лв. реализирани инвестиции в българската икономика и над 870 млн. лева платени нетни заплати на наетите лица. Към преките ефекти се прибавят и 4,2 млрд. лева допълнителни ефекти по веригата на стойността, създадени благодарение на дейността на доставчиците на стоки и партньорите на веригите, както и над 500 млн. лева индуцирани ефекти от потреблението на дохода на домакинствата на наетите в модерната търговия в отраслите, доставящи потребителски стоки и услуги.

  Наетите лица в компаниите от модерната търговия се увеличават от 47,7 хил. души през 2020 г. до 51,4 хил. души през 2021 г., и 53,3 хил. души през 2022 г. Делът на наетите в модерната търговия спрямо всички наети в търговията на дребно се увеличава от 24,3% през 2020 г. до 26,3% през 2022 г., което е обвързано с инвестициите и разширяването на покритието на веригите в страната.

  Възнагражденията в големите предприятия в търговията на дребно нарастват с близо 13% и достигат 1 822 лв. през 2022 г., което е с 56% над средната заплата в сектора и по-висока от средната заплата за всички предприятия в страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 10 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 12 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 13 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети