сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4684 прочитания

  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години

  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
  17 май 2024, 08:53 a+ a- a

  Близо 3 млрд. лева са инвестирани в инфраструктурни проекти по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заключителното информационно събитие за постиженията по транспортната програма. Министърът подчерта, че благодарение на безвъзмездното европейско съфинансиране България вече 18 години реализира проекти, които поставят страната по нов начин на картата на Европа.

  Инвестициите в устойчив транспорт дават силен тласък в развитието но регионите и допринасят за по добър, по-зелен и по сигурен транспорт. Това отбеляза София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“ в Европейската комисия. Тя допълни, че на площада в Бургас е посадено дърво в знак на разбиране и признание за важната роля, която играят горите за собственото ни благополучие.

  В Европейския съюз, за да се гарантира качеството и количеството на европейските гори, институциите са ангажирани да засадят 3 милиарда дървета до 2030 г., като този процес се наблюдава чрез приложението MapMyTree.

  Политиката на сближаване ще продължи да подкрепя развитието на устойчива транспортна инфраструктура и подобряването на пътната безопасност в България като инвестира 3.7 милиарда лева в широкомащабни проекти – за чиста природа и по-малко катастрофи, заяви Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

  Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. е една от десетте оперативни програми у нас, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. С финансиране от програмата са построени 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари: Карнобат, Стара Загора, Подуяне, Казичене и Искър. По ОПТТИ са изградени още 12 км метро линии с нови 12 метро станции, както и метродепо „Земляне“. С европейското съфинансиране е доставена специализирана техника и оборудване за подобряване на корабоплаването по река Дунав, изградени са системи за сигурност, интеграция и визуализация на територията на пристанищата.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 8 часа
  преди 12 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 13 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 14 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании