четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4736 прочитания

  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро

  Искът е заради спрените руски газови доставки
  17 май 2024, 09:19 a+ a- a

  „След повече от две години сериозно забавяне новото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД е взело решение за претендиране на щети в размер на 400 млн. евро пред ООО „Газпром Експорт“. Това обяви на брифинг енергийният министър Владимир Малинов и припомни, че доставките от руска страна към Булгаргаз са прекратени през месец април 2022 г. „В случай че в кратък срок претенцията не бъде доброволно удовлетворена, „Булгаргаз“ ще заведе арбитражно дело пред Международния арбитражен съд в Париж“, допълни още той. 

  Малинов коментира и приключилия търг за втечнен природен газ на терминалите в Турция за месец юни. „В процедурата са участвали 13 компании, като 10 от тях са подали обвързващи оферти. След класиране по предварително обявени от Булгаргаз критерии, на първо място е класирана компанията „Боташ“. „В допълнение за резервирания капацитет по подписаното между компаниите в края на 2022 г. споразумение, „Боташ“ ще направи отстъпка, която ще доведе до спестяване на около 11,5 млн. лв. от разходите на „Булгаргаз“ за месец юни“, допълни Малинов. „Днес Булгаргаз ще обяви и две тръжни процедури – едната за използване на свободния капацитет по споразумението с Боташ при равни условия за всички търговски участници. Втората тръжна процедура е за извършване на услуга от страна на Булгаргаз за компании, които биха желали да доставят газ за целия регион“, каза още енергийният министър.

  „След проведена вчера среща ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ ще внесе през следващата седмица ново заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране за следващия регулаторен период“, обяви още Малинов. Той допълни още, че правителството продължава да работи по механизми за компенсиране на натрупания за предходен период дефицит във фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 9 часа
  преди 14 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 15 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 16 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании