сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4859 прочитания

  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад

  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  23 май 2024, 08:06 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Инфлацията във Великобритания се понижи по-малко от очакваното, а ключов основен показател за цените едва се понижи, което накара инвеститорите да оттеглят очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Банката на Англия (Bank of England) следващия месец.

  Индексът на потребителските цени (ИПЦ) се повиши с 2,3% през 12-те месеца до април, което е рязко понижение спрямо увеличението от 3,2% през март и най-ниското ниво от юли 2021 г., съобщи Службата за национална статистика (ONS).

  Но Банката на Англия и икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, прогнозираха по-голям спад до 2,1%, точно над целта на централната банка от 2%, след голямото намаление на цените за енергия за домакинствата през април.

  Инфлацията при услугите, показател за вътрешния ценови натиск за Английската централна банка, и който също е проблем в други европейски страни, е много по-висока от очакваното, а цените на бензина се повишиха.

  Паундът скочи и инвеститорите намалиха шанса за намаляване на лихвения процент от страна на централната банка през юни до само 18%, което е рязко понижение спрямо 50% във вторник (21 май).

  Инфлацията при услугите се понижи до 5,9% от 6,0% през март. Прогнозите на Банката на Англия и проучването на „Ройтерс“ сочеха четене от 5,5%.

  Базисната инфлация, която включва стоките, но не и енергията, храните и тютюна, също отразява постоянния ценови натиск, като годишният темп спада до само 3,9% от 4,2% през март. Прогнозите бяха за 3,6%.

  Новите данни означават, че Великобритания има по-нисък процент на инфлация от Съединените щати, Канада, Франция и Германия. Япония все още не е съобщила данни за инфлацията през април. Инфлацията в Италия е 0,9%.

  Все пак Великобритания се класира зле сред западноевропейските страни по отношение на инфлация от 2020 г. насам, като потребителските цени са се повишили с повече от 22% през този период от време - като само Нидерландия, Австрия и Германия се справят толкова зле, пише „Ройтерс“.

  Бързият спад на общата инфлация от най-високите 11,1% през октомври 2022 г. сега изглежда е приключил.

  Банката на Англия прогнозира ИПЦ да се повиши отново по-късно тази година, за да приключи 2024 г. на около 2,6%.

  Последните данни за пазара на труда показаха, че редовният ръст на заплатите в частния сектор се е понижил само незначително през трите месеца до март, което държи централната банка нащрек за инфлационно напрежение в икономиката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 8 часа
  преди 13 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 14 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 15 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании