сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2154 прочитания

  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.

  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  27 май 2024, 15:24 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Китай създаде третия си планиран държавен инвестиционен фонд, за да стимулира индустрията около производство на чипове, с регистриран капитал от 344 милиарда юана ($47,5 млрд.), според декларация в регистъра на управляваните от правителството компании, съобщава „Ройтерс“.

  Стотиците милиарди юана, инвестирани в сектора, поставят в перспектива стремежа на президента Си Дзинпин да постигне самодостатъчност на Китай в сектора на полупроводниците.

  Този ангажимент придоби нова спешност, след като САЩ наложиха серия от мерки за контрол на износа през последните няколко години, позовавайки се на опасения, че Пекин може да използва усъвършенствани чипове, за да засили военния си капацитет.

  Третата фаза на China Integrated Circuit Industry Investment Fund беше официално създадена на 24 май и регистрирана в пекинската общинска администрация за регулиране на пазара, според National Enterprise Credit Information Publicity System, управлявана от правителството агенция за кредитна информация.

  Третата фаза ще бъде най-големият от трите фонда, стартирани от China Integrated Circuit Industry Investment Fund, известен като „Големия фонд“.

  Министерството на финансите на Китай е най-големият акционер със 17% дял и внесен капитал от 60 милиарда юана, според Tianyancha, компания за база данни с информация за китайски компании. China Development Bank Capital е вторият по големина акционер с 10,5% дял. 17 други предприятия са посочени като инвеститори, включително пет големи китайски банки: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China и Bank of Communications, като всяка от тях допринася с около 6% от общия капитал.

  Първата фаза на фонда е създадена през 2014 г. с регистриран капитал от 138,7 милиарда юана, а втората фаза последва през 2019 г. с 204 милиарда юана. Големият фонд предоставя финансиране на двете най-големи леярни за чипове в Китай, Semiconductor Manufacturing International Corporation, и Hua Hong Semiconductor, както и на Yangtze Memory Technologies, производител на флаш памет и редица по-малки компании и фондове.

  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове, съобщи „Ройтерс“ през септември. Освен това Големият фонд обмисля да наеме поне две институции, които да инвестират капитала от третата фаза.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 9 часа
  преди 14 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 15 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 16 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании