събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4613 прочитания

  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.

  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  17 юни 2024, 16:08 a+ a- a

  Снимка: МИР

  Над $4 млрд. е стокообменът между Република България и Китайска народна република през 2023 г., като българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на откриването на Българо-китайски бизнес форум, в който се включиха представители на над 100 български и китайски компании. Той акцентира, че страната ни разглежда развитието на двустранните търговско-икономически отношения в контекста на пълноправното членство на България в Европейския съюз и потвърди, че българското правителство ще продължи да насърчава сътрудничеството с Китай, като наш традиционен партньор. 

  „Българският бизнес има траен интерес и търси нови възможности за увеличаване на експорта към китайския пазар, все още има нереализиран потенциал за разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, каквито са селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и други“, каза зам.-министър Павлов.

  Той допълни, че българската страна се стреми към привличане на китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност, въвеждат иновации и осигуряват висока конкурентоспособност на икономиката. „Приветстваме китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС и да установят в България свои производствени бази.“, каза зам.-министър Павлов и съобщи, че в края на 2023 г. общо инвестираните средства от Китай у нас възлизат на €150 млн.

  По време на събитието бяха представени възможностите за търговско-икономическо сътрудничество с гр. Шанхай и беше подписан Меморандум за сътрудничество между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към Министерството на земеделието и храните и Международната търговска камара на гр. Шанхай.

  Организатори на Българо-китайския бизнес форум са ЦНСССКЦИЕ и Центъра за насърчаване на международното сътрудничество и Търговската камара на Шанхай. Участие в него взеха министърът на земеделието и храните Георги Тахов, Н.Пр. г-жа Дай Цинли, посланикът на Китайската народна република в Република България, ръководители на Съвета за насърчаване на международната търговия и на Международната търговска камара на гр. Шанхай, както и над 100 представители на български и китайски компании. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство