събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2308 прочитания

  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната

  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании
  19 юни 2024, 08:21 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Слънчевата фотоволтаична енергия яхва вълната на бъдещето. Газът и нефтът са захранвали предишните 100 години икономическо и индустриално развитие, но търсенето на слънчева енергия нараства дори по-бързо от инвестициите на Китай в зелена енергия. Седем големи компании за слънчева енергия в Китай изграждат достатъчно инфраструктура за слънчева енергия, така че тя започва да изпреварва енергийните резерви на седемте най-големи петролни компании. Най-голямата от тях, Tongwei Co., изгражда достатъчно слънчеви панели за една година, за да захранва цяла Италия, отбелязва Quartz.

  Цената на слънчевата енергия намаля драстично през последните две десетилетия, като в същото време изследванията на ефективността на фотоволтаичните панели изминаха дълъг път. Не е извън разумното да прегледаме тенденциите и да предположим, че слънчевата енергия ще бъде енергията на растежа през следващите 100 години. Простотата, дълголетието, ниската цена и ефективността на слънчевата енергия вече я правят лесен избор, но тъй като продължава да се подобрява, тя само ще нараства.

  Според Bloomberg най-големите 7 петролни гиганта (Exxon, Chevron, Shell, TotalEnergies, BP, ConocoPhillipps и Eni) извличат около 40 екзаджаула петролна енергия от земята годишно, или малко по-малко от 18 милиона барела на ден. Сравнете това с 5-те екзаджаула електричество, произведено от слънчевите панели на 7-те най-големи компании в Китай, и това не звучи толкова впечатляващо. Това обаче не взема предвид, че по-голямата част от петролната енергия се изгаря като топлинни и шумови загуби. Нито пък отчита производството на енергия през целия живот на един слънчев панел, просто това, което произвежда за една година. Повечето съвременни слънчеви панели носят 25 години гаранция, докато петролът и газта, продадени тази година, ще бъдат използвани в рамките на месец или два и след това изчезват завинаги.

  Използвайки консервативна производствена метрика, панелите, произведени от Tongwei през 2024 г., ще допринесат с около 27 екзаджаула електроенергия към мрежата, докато петролът и газът, извлечени от земята от Exxon тази година, ще представляват едва 6 екзаджаула. Всъщност всичките седем най-големи производители на петрол, взети заедно, ще допринесат с по-малко енергия от своите продукти тази година, отколкото само слънчевото производство на Tongwei дългосрочно.

  Отлагайки слънчевата енергия, САЩ изостанаха много по отношение на научните изследвания, разработките и производството. Китай почти сигурно ще има надмощие в бъдещето на производството на енергия, отбелязва още Quartz.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство