четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4044 прочитания

    Предвиждат преориентиране на износа ни към азиатските пазари

    До лятото не се очаква сериозен ръст на чуждите инвестиции, прогнозират от ЦИР
    29 април 2013, 17:33 a+ a- a

    Растеж от 1-1.5% на българската икономика през 2013 прогнозират от Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Това се дължи на слабата икономическа активност сред европейските ни партньори и усложнената вътрешнополитическа обстановка.

    Анализаторите очакват „ускоряване на растежа от втората половина на 2013, ако майските избори успеят да излъчат властимащи с национално отговорно социално-икономическо мислене”.

    Според ЦИР „усилията за привличане на инвестиции и усвояване на еврофондове трябва да продължат, но те сами по себе си в никакъв случай не биха били достатъчни, за да се почувства бързо ефектът им в по-голяма част от населението и в повечето територии на страната. Необходими са мерки, които да дадат възможност за оцеляване и растеж на малкия и среден бизнес във всички региони на страната – само така може да се разчита да се разшири базата на доходите, създавани в икономиката, които да могат да финансират разходите както на работещото така и на неработещото население в страната”.

    От началото на тази година се наблюдава връщане на тенденцията на изпреварващ растеж на износа пред вноса, се посочва в анализа на ЦИР. След регистрираното през 2012 изпреварващо нарастване на износа за страните извън ЕС от началото на тази година се наблюдава известно сближаване в темповете на растеж на експорта за ЕС и за трети пазари. Най-съществената промяна в географската структура на търговията в резултат на рецесията в Европа се изразява в непрекъснатото свиване на относителния дял на ЕС в общия износ и внос на страната.

    Световната криза безспорно се отрази върху търсенето на българска експортна продукция, но въздействието беше свързано по-скоро с известно забавяне на темповете на растеж и пренасочване на част от стокопотоците към перспективни дестинации извън ЕС (например Близкия Изток и Китай).

    В перспектива развитието на износа ще остане силно зависимо от възстановяването на европейската икономика, което на този етап остава твърде несигурно, въпреки очакванията за растеж през втората половина на годината. В тези условия вероятно ще се наблюдава още по-усилено преориентиране към азиатските пазари, които за разлика от стагниращия европейски пазар показват завиден растеж, отбелязват икономистите от ЦИР.

    Анализаторите очакват задържане на капиталовите потоци. „Вероятно не малко чуждестранни фирми ще решат да изчакат и да се ориентират по-добре в новата ситуация. Това означава, че поне до лятото не може да се очаква съществен приток на ПЧИ. Тогава може би ще стане ясно доколко трайно ще бъде задържането на капиталовите потоци към страната и дали чуждестранните инвеститори ще продължат да разширяват дейността си или ще чакат по-добри времена”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 3 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 3 часа
    преди 18 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 20 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 20 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата