вторник, 05 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3497 прочитания

  Икономика в сянка

  След 20 години две трети от хората по света ще работят извън закона, прогнозира ОИСР
  31 октомври 2011, 14:10 a+ a- a

  Коя икономика расте главоломно в условията на световна финансова криза? Не, не е Китай.

  С размер от около 10 трилиона долара и 1,8 милиарда души, заети в нея, глобалната сенчеста икономика буквално избуява през последните години, пише списание Foreign Policy.  

  Тази алтернативна икономическа вселена е изключително мощна. Тя оперира в цял свят, създавайки огромни международни индустрии, които дават работа на милиарди хора, отбелязва изданието.

  Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2009 година половината от световната работна сила е заета в сивата икономика. Всички тези хора не са регистрирани на официалния пазар на труда. Работят на места, които не са регулирани, и получават заплати, върху които не плащат данъци.

  Прогнозата на ОИСР е броят на ангажираните в сивия сектор да расте. До 2020 година организацията предвижда две трети от трудоспособните хора по света да са заети в нелегалната икономика. Нито една международна компания или правителство не могат да създадат толкова много работни места, коментира Foreign Policy.

  Какво кара хората да работят извън закона?
  Световната финансова криза принуди много компании да затворят врати или да съкратят голяма част от служителите си. Много от тях трудно си намират нова работа на официалния пазар на труда, което ги принуждава да минат в нелегалност. Високите данъци и осигуровки също отказват доста хора от легалната работа.

  В много страни, особено в развиващия се свят, сивата икономика расте по-бързо дори от официалния брутен вътрешен продукт (БВП), пише Foreign Policy. Колко точно обаче е голяма тази алтернативна икономика, е много трудно да се прецени.

  Фридрих Шнайдер, преподавател в австрийския университет „Йоханес Кеплер” в град Линц, се опитва да хвърли светлина в тази посока. Той изследва сивата икономика дълги години и успява да пресметне, че общият размер на този глобален феномен възлиза на около 10 трилиона долара. Шнайдер прави уговорка, че тази цифра може и да не е съвсем точна, защото заетите в сивия сектор трудно разкриват подробности за бизнеса си.

  Въпреки условността тази цифра превръща сивия сектор във втората най-голяма икономика в света след САЩ, отбелязва Foreign Policy. Разликата между тях се стопява все повече.

  Изданието посочва, че сенчестата икономика има и положителни страни. Чрез нея например технологиите достигат на достъпни цени в развиващите се страни.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55