неделя, 04 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3174 прочитания

  Договориха бюджета на ЕС до 2020

  Европейските институции се споразумяха по бюджета на ЕС за 2014-2020 в размер на почти 1 трилион евро
  27 юни 2013, 15:38 a+ a- a

  След дълги спорове европейските институции най-накрая се споразумяха за многогодишния бюджет на ЕС. Пробивът за бюджета за 2014-2020 в размер на 960 млрд. евро беше постигнат след извънредна среща между председателите на Европейския парламент Мартин Шулц, Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и ирландския премиер Енда Кени, който председателства Европейския съвет.

  „Радостен съм да обявя, че днес имаме политическо споразумение за бъдещия бюджет на Европейския съюз”, обяви Барозу.

  „Постигнатото днес не е най-доброто, но е 100% повече от нищо”, заяви Мартин Шулц.

  „Това е един важен ден за 500-те милиона граждани на ЕС и особено за 6-те милиона безработни”, подчерта ирландският премиер. По думите му важно сега е да видим, че тези средства са насочени към ефективни програми, така че хората в ЕС да могат да намерят работа.

  „Компромисът е достатъчно добър да отблокира преговорите на бюджета и да позволи финансирането на ЕС да започне навреме на 1 януари. Забавяне на парите за регионите по вина на ЕС няма да има”, заяви Ивайло Калфин, който е докладчик на ЕП по бюджета за 2014-2020.

  Споразумението ще позволи предсрочно ще бъдат освободени 2.6 млрд. евро. Вместо за 7 години те ще бъдат инвестирани за две като разпределението по приоритети е следното: 2.1 млрд. за младежка безработица, 400 млн. за научни изследвания, 150 млн. за студентската програма „Еразъм” и 50 млн. за стимулиране на малки и средни предприятия.

  Предвидено е и да отпаднат ограниченията за прехвърляне на неизползвани бюджетни средства, което ще донесе допълнително 2.5 млрд. евро през 2014 и 2015. Те ще бъдат насочени към проекти за борба с младежката безработица.

  Европарламентът получи и желаното задължително преразглеждане на европейския бюджет в края на 2016. Това ще позволи на следващия парламент и Европейска комисия, които ще бъдат избрани след изборите догодина, да прецизират бюджетните приоритети, както и финансиране.

  В бъдеще дългосрочното бюджетно планиране ще се прави за пет, а не както досега за седем години, за да може по-ефективно да насочват средствата.

  Предстои споразумението да бъде одобрено официално от всички държави членки и от Европарламента.

  В началото на февруари европейските лидери се договориха за бюджет в размер от 960 милиарда евро за 2014 – 2020 или с около 3% по-малко от настоящия бюджет. Това беше първото орязване на бюджета в историята на ЕС. България беше една от малкото страни, които при намаления проектобюджет получиха повече пари отколкото през предходния период - над 15 милиарда евро. По-късно Европейският парламент отхвърли проектобюджета, като поставиха нови условия за приемането му.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила