четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3395 прочитания

    Договориха бюджета на ЕС до 2020

    Европейските институции се споразумяха по бюджета на ЕС за 2014-2020 в размер на почти 1 трилион евро
    27 юни 2013, 15:38 a+ a- a

    След дълги спорове европейските институции най-накрая се споразумяха за многогодишния бюджет на ЕС. Пробивът за бюджета за 2014-2020 в размер на 960 млрд. евро беше постигнат след извънредна среща между председателите на Европейския парламент Мартин Шулц, Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и ирландския премиер Енда Кени, който председателства Европейския съвет.

    „Радостен съм да обявя, че днес имаме политическо споразумение за бъдещия бюджет на Европейския съюз”, обяви Барозу.

    „Постигнатото днес не е най-доброто, но е 100% повече от нищо”, заяви Мартин Шулц.

    „Това е един важен ден за 500-те милиона граждани на ЕС и особено за 6-те милиона безработни”, подчерта ирландският премиер. По думите му важно сега е да видим, че тези средства са насочени към ефективни програми, така че хората в ЕС да могат да намерят работа.

    „Компромисът е достатъчно добър да отблокира преговорите на бюджета и да позволи финансирането на ЕС да започне навреме на 1 януари. Забавяне на парите за регионите по вина на ЕС няма да има”, заяви Ивайло Калфин, който е докладчик на ЕП по бюджета за 2014-2020.

    Споразумението ще позволи предсрочно ще бъдат освободени 2.6 млрд. евро. Вместо за 7 години те ще бъдат инвестирани за две като разпределението по приоритети е следното: 2.1 млрд. за младежка безработица, 400 млн. за научни изследвания, 150 млн. за студентската програма „Еразъм” и 50 млн. за стимулиране на малки и средни предприятия.

    Предвидено е и да отпаднат ограниченията за прехвърляне на неизползвани бюджетни средства, което ще донесе допълнително 2.5 млрд. евро през 2014 и 2015. Те ще бъдат насочени към проекти за борба с младежката безработица.

    Европарламентът получи и желаното задължително преразглеждане на европейския бюджет в края на 2016. Това ще позволи на следващия парламент и Европейска комисия, които ще бъдат избрани след изборите догодина, да прецизират бюджетните приоритети, както и финансиране.

    В бъдеще дългосрочното бюджетно планиране ще се прави за пет, а не както досега за седем години, за да може по-ефективно да насочват средствата.

    Предстои споразумението да бъде одобрено официално от всички държави членки и от Европарламента.

    В началото на февруари европейските лидери се договориха за бюджет в размер от 960 милиарда евро за 2014 – 2020 или с около 3% по-малко от настоящия бюджет. Това беше първото орязване на бюджета в историята на ЕС. България беше една от малкото страни, които при намаления проектобюджет получиха повече пари отколкото през предходния период - над 15 милиарда евро. По-късно Европейският парламент отхвърли проектобюджета, като поставиха нови условия за приемането му.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 3 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 4 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 10 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 11 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава