вторник, 27 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3343 прочитания

  Договориха бюджета на ЕС до 2020

  Европейските институции се споразумяха по бюджета на ЕС за 2014-2020 в размер на почти 1 трилион евро
  27 юни 2013, 15:38 a+ a- a

  След дълги спорове европейските институции най-накрая се споразумяха за многогодишния бюджет на ЕС. Пробивът за бюджета за 2014-2020 в размер на 960 млрд. евро беше постигнат след извънредна среща между председателите на Европейския парламент Мартин Шулц, Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и ирландския премиер Енда Кени, който председателства Европейския съвет.

  „Радостен съм да обявя, че днес имаме политическо споразумение за бъдещия бюджет на Европейския съюз”, обяви Барозу.

  „Постигнатото днес не е най-доброто, но е 100% повече от нищо”, заяви Мартин Шулц.

  „Това е един важен ден за 500-те милиона граждани на ЕС и особено за 6-те милиона безработни”, подчерта ирландският премиер. По думите му важно сега е да видим, че тези средства са насочени към ефективни програми, така че хората в ЕС да могат да намерят работа.

  „Компромисът е достатъчно добър да отблокира преговорите на бюджета и да позволи финансирането на ЕС да започне навреме на 1 януари. Забавяне на парите за регионите по вина на ЕС няма да има”, заяви Ивайло Калфин, който е докладчик на ЕП по бюджета за 2014-2020.

  Споразумението ще позволи предсрочно ще бъдат освободени 2.6 млрд. евро. Вместо за 7 години те ще бъдат инвестирани за две като разпределението по приоритети е следното: 2.1 млрд. за младежка безработица, 400 млн. за научни изследвания, 150 млн. за студентската програма „Еразъм” и 50 млн. за стимулиране на малки и средни предприятия.

  Предвидено е и да отпаднат ограниченията за прехвърляне на неизползвани бюджетни средства, което ще донесе допълнително 2.5 млрд. евро през 2014 и 2015. Те ще бъдат насочени към проекти за борба с младежката безработица.

  Европарламентът получи и желаното задължително преразглеждане на европейския бюджет в края на 2016. Това ще позволи на следващия парламент и Европейска комисия, които ще бъдат избрани след изборите догодина, да прецизират бюджетните приоритети, както и финансиране.

  В бъдеще дългосрочното бюджетно планиране ще се прави за пет, а не както досега за седем години, за да може по-ефективно да насочват средствата.

  Предстои споразумението да бъде одобрено официално от всички държави членки и от Европарламента.

  В началото на февруари европейските лидери се договориха за бюджет в размер от 960 милиарда евро за 2014 – 2020 или с около 3% по-малко от настоящия бюджет. Това беше първото орязване на бюджета в историята на ЕС. България беше една от малкото страни, които при намаления проектобюджет получиха повече пари отколкото през предходния период - над 15 милиарда евро. По-късно Европейският парламент отхвърли проектобюджета, като поставиха нови условия за приемането му.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Йоловски: 47 млн. е-рецепти, 80 млн. е-прегледа и 45 млн. е-направления са регистрирани у нас
  Дигитализацията в българското здравеопазване е над средноевропейското ниво, отчете министърът на електронното управление
  преди 5 часа
  Schneider Electric инвестира 107 млн. лв. в нова производствена база в Пловдив
  По проекта, за който компанията получи сертификат за инвестиция клас А, се предвиждат 110 нови работни места
  преди 7 часа
  United Group финализира придобиването на Булсатком
  Компанията стъпи на българския пазар през 2020 с придобиването на Vivacom
  преди 9 часа
  Луксозно жилище с отстъпка? Такива са 22% от сделките
  Пазарът на жилища от средно висок и висок клас у нас се очаква да продължи да бъде стабилен, сочи проучване на Colliers
  преди 10 часа
  Проучване: С 1/3 ще се стопи трудоспособното население у нас до 2050
  Трудовият пазар в България е с най-лошата прогноза в ЕС, сочи доклад на Allianz Trade