четвъртък, 06 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5041 прочитания

  България - втора по привлекателност за инвестции в региона

  Българската икономика има потенциал за годишен ръст от 4.4%, сочи доклад на консултантската компания A.T. Kearney
  27 юни 2013, 14:10 a+ a- a

  С добре планирани инвестиции България може да постигне 4.4% годишен ръст на икономиката през 2020. Това сочи доклад на консултантската компания A.T. Kearney, представен по време на форум за перспективите пред страната, организиран от Българската агенция за инвестиции.

  Анализът на А.T. Kearney показва, че ако се инвестира в приоритетни отрасли на икономиката, те биха могли да формират 33% от оборота в българската икономика до 2020. Тези индустрии са земеделие и храни, химическа промишленост, електроника и електротехника, транспортно оборудване и машиностроене, транспорт и логистика, ИКТ, здравеопазване и фармация.

  България трябва да се стреми да установи близки връзки с Китай на всички нива, защото Китай постоянно увеличава износа на преки чуждестранни инвестиции през последните години, сочи доклада на А.T. Kearney. Освен това България е част от Европейския съюз, който е най-големият икономически блок в света, а китайските компании със сигурност ще търсят достъп до тези пазари, се посочва в анализа.

  Компанията е направила допитване сред чуждестранни инвеститори в България. 90% от анкетираните споделят, че срещат бариери при стартиране на бизнес в България. Това се дължи най-вече на сложните, скъпи и бюрократични процедури.

  Друго изследване, представено по време на форума, че страната ни е разпознаваема от инвеститорите. Проучването е изготвено от агенция „Прагматика” сред около 9 хил. големи компании от 15 държави.

  През 2013 страната ни, сравнена с Румъния, Сърбия, Словакия, Турция и Украйна, се нарежда на второ място по привлекателност като инвестиционна дестинация след Турция, сочи проучването. За сравнение през 2011 България заема четвърто място сред конкурентните си държави в региона.

  Намерение за инвестиция в България в близките 2-3 години изразяват 7.2% от анкетираните фирми. Като предимства на страната ни като инвестиционна дестинация те посочват ниската цена на труда, ниският разход за правене на бизнес и достъпът до международните пазари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 7 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 8 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 8 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 9 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 10 часа