събота, 08 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1444 прочитания

  Двама американци си поделят Нобеловата награда за икономика

  Учените изследвали влиянието на политиката върху икономиката
  10 октомври 2011, 15:23 a+ a- a

  Томас Сарджънт и Кристофър Симс са тазгодишните носители на Нобеловата награда за икономика. Американските учени са отличени за изследванията им относно влиянието на политически инструменти като лихви, намаляване на данъци и бюджетни разходи върху икономиката.

  68-годишните днес учени провели независимо своите проучвания съответно през 70-те и 80-те години на миналия век. Изследванията им обаче са много релевантни в настоящата криза, когато правителства и централни банки се опитват да измъкнат световната икономика от нова рецесия, отбелязват от Нобеловия комитет в Швеция.

  Симс сподели, че не е очаквал да спечели наградата. Той коментира, че изследванията им не предлагат лек за различните икономики, но могат да дадат насоки на вземащите решения.  
  Запитан как ще инвестира своята половина от приза в размер на 1.5 милиона долара предвид нестабилността на финансовите пазари в днешно време, Симс отговори: „Ще ги задържа в кеш, докато реша какво да правя с тях.”

  Нобеловата награда за икономика ще бъде връчена на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Тя се връчва от 1968 година и не е сред оригиналните призове, създадени по волята на Нобел.

  Носители на Нобела за икономика досега са станали 64 души, като сред тях има само една жена. Миналата година приза си поделиха трима американци и един британец. Те бяха отличени за проучванията им относно причините за безработицата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  преди 24 часа
  преди 1 ден
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  преди 1 ден
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  преди 1 ден
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват