петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18534 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?

    За новата за страната ни професия разказва Лилия Петрова, управител на магазин dm в Paradise Center
    20 юли 2018, 11:21 a+ a- a

    Лилия Петрова е управител на магазин от веригата dm България. Отскоро изпълнява и функциите на дрогерист – все още нова и пробиваща си път професия в България. През миналата година служители на dm преминаха едногодишно обучение в Австрия заедно със свои колеги от всички страни, в които компанията работи. По аналогия на този курс 20 управители на магазини в София се обучиха за дрогеристи в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“.

    Лилия е един от 20-мата управители, които в момента работят като дрогеристи, макар и професията все още да не съществува официално в България. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже повече за позицията. Защо избира да се включи в обученията, какви са отговорностите на дрогериста, с какво се различава от продавач-консултанта и какви са възможностите за развитие. 

    Какво е да работиш като дрогерист в dm България?

    Началото на кариерата
    Лилия Петрова е завършила право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Паралелно с обучението работи в сферата на търговията като управител на магазин за дрехи. След като се дипломира, решава да продължи развитието си в сектора: „Видях, че в dm България търсят управител на магазин и тъй като съм фен на компанията, реших да кандидатствам. Одобриха ме и вече шеста година съм част от екипа на веригата“.

    Защо избра да учиш за дрогерист?
    Имахме много добра презентация от колегите, които минаха обучението в Австрия. Те казаха, че е много трудно и задълбочено, но е много полезно за работата ни. Аз съм човек, който обича предизвикателствата и затова реших да се включа в програмата. А и като професионалист смятам, че е едно нормално израстване. Обучението продължи цяла година. Всяка седмица от 9:00 до 17:00 ч. бяхме на училище. Трудно е да влезеш в този ритъм и така да структурираш цялата си седмица, че и работата ти да не изостава. Но пък си струваше отделеното време и придобитите знания. Ако преди съм се притеснявала, че нещо не знам, сега това притеснение го няма и съм много по-уверена в работата си. 

    Какви са основните отговорности на дрогериста?
    Основното е консултацията на клиентите. От нас се изисква не само да прочетем етикета на продуктите, а да разберем от какво има нужда клиентът и да му предложим най-подходящия за него продукт. Това е смисълът от цялата тази година учение. Ние имаме много голям асортимент – над 14 хиляди артикула, и човек много трудно може да се ориентира и да избере най-доброто за себе си. И тук идва нашата роля. Като дрогеристи ние не само познаваме продуктите, но и техния състав и действието на всяка една съставка и можем компетентно да консултираме клиента.

    Каква е разликата между продавач-консултант и дрогерист?
    Продавачът е човек, който може да ви убеди. Докато нашата роля е не само да ви убедим, а да сте 100% сигурни, че това, което сте купили, ви е полезно. Вие може да си купите нещо, но да не сте доволен. За нас е важно клиентите да си тръгват доволни. Дори да нямаме някой продукт, въпреки големия ни асортимент, клиентът трябва да избере най-доброто за себе си, независимо дали ние го предлагаме. Вярвам, че един спечелен клиент е 10 нови. Това го предавам и на моите колеги в магазина. 

    Как протича типичен работен ден?
    Моят работен ден започва с усмивка. А когато денят е добър, така и приключва. В един работен ден най-важното е да разпределя задачите в магазина и да контролирам тяхното изпълнение. И в същото време да бъда в контакт с клиентите. Отделям и време това, което съм научила в курса, да го предам на момичетата в магазина. Колегите ми очакват да съм запозната с всяко едно нещо. Няма въпрос, който да ми зададат, и аз да не мога да отговоря. Те се опитват да научат максимално много от мен. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
    Най-важното е да си позитивен и много комуникативен. Когато говориш с клиента, ти трябва да разбереш от какво наистина има нужда и да му предложиш най-подходящия продукт. Така той ще е доволен и ще се връща при нас. Аз виждам продуктите не като краен продукт, а като комплекс от съставки. В обучението за дрогеристи ние много задълбочено ги разгледахме – учихме билки, химия, биология... И научихме как всяка една съставка влияе на организма.

    Как се поддържат знанията и квалификацията?
    С непрекъснато учене. Не мога да кажа добра формула, но аз продължавам да чета и да се интересувам. Нашата работа е като айсберг. Ние виждаме едни 10%, които са консултацията и може би най-лесната част. Но зад това нещо стои много четене и учене.

    Какви са възможностите за развитие?
    Като цяло работата ми е много интересна и непрекъснато има новости и нови продукти. Това изисква от нас да сме много по-компетентни, за да ги представяме на клиентите. Живеем в много информиран свят и хората се интересуват, знаят, питат. Това изисква от нас да сме все по-добре подготвени. В нашия бранш точно тези новости са интересни и дават поле за много голямо развитие.  Стига да има желание, всеки може да учи повече и повече. Смятам, че пазарът в бъдеще ще има нужда от все по-компетентни дрогеристи.

     
    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство