сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3605 прочитания

    Емануел Артур: Каквото и да правите, нека бъде със страст и пълна ангажираност

    За бъдещето на професиите в хранителната индустрия, вижте какво сподели изпълнителният директор на „Нестле“ България
    29 октомври 2018, 08:38 a+ a- a

    „Във времена, които предлагат все повече възможности, каквито и функционални умения да придобиете, кариерният път постоянно ще се променя“,споделя очакванията си за бъдещето на професиите в хранително-вкусовата индустрия Емануел Артур, изпълнителен директор на „Нестле“ България.

    Свързахме се с него, за да поговорим за кариерното ориентиране на младите. Поводът е четвъртото издание на кариерния форум „Професиите на бъдещето“, на който „Нестле“ България е партньор. Тази година темата на форума, организиран от Джуниър Ачийвмънт, е как дигиталната среда променя професиите и какво тази промяна ще донесе в близко бъдеще за младите хора в България. Събитието ще се проведе на 30 октомври, а за участие е необходима предварителна регистрация.

    Кои са според Вас най-значимите иновации в хранителната индустрия в последните 5 години?
    Свидетели сме на няколко тенденции в предпочитанията на консуматорите, които водят до редица иновации с различна значимост. От една страна, търсенето на по-здравословни продукти става все по-засилено. В много от случаите то изисква продължителни технологични разработки, за да бъдат предложени продукти с по-здравословен профил – с по-малко захар, сол или мазнини. В Нестле, например, разработихме уникална технология, нова структура на захарта, благодарение на което лансирахме продукта Milkybar Wowsomes – във Великобритания и Ирландия през 2018, с 30% по-малко захар в сравнение с другите шоколадови продукти. Със сигурност, в идните години ще последват още много други иновации в тази насока. От друга страна, все по-засилено става търсенето на по-органични, натурални или органично отгледани продукти. Ние, както и много други производители, се развиваме бързо в тази област. Електронната търговия и дигиталният маркетинг напълно промениха начина, по който хората, и в частност поколението милениум, взаимодействат с продуктите и брандовете, което води до нови начини, по които развиваме бизнеса си. Ценностите на новото поколение и технологиите водят до големи промени и иновации в хранителната индустрия. 

    Какви специалисти изискват тези иновации?
    Тези тенденции изискват набор от функционални компетенции – дигитални, знания за храненето и храните, технология на храните, маркетинг умения. Това, което е дори още по-важно от функционалните знания, са личностовите и „меки“ умения – умението да се свързваш с другите, любознателността, предприемаческото мислене. Тези умения не се отнасят към конкретна индустрия или професия, но са от съществено значение за всички нас, за да бъдем успешни и да се адаптираме лесно в постоянно променящата се среда.

    Бихте ли назовали позиции във вашата индустрия, които дори не  са съществували преди няколко години?
    Дигитализацията определи нуждата от специалисти дигитален маркетинг и електронна търговия в нашата индустрия – нови позиции, които бяха създадени преди няколко години. Нашите специалисти, отговорни за създаването на социална общност около брандовете и мониторинг на социалните канали, ни помагат да разберем по-добре как потребителите възприемат нашите марки. Ролята на нутриционистите става още по-важна и съществена, за да можем да отговорим на тенденциите за по-здравословни и органични продукти.  

    Какви нови професии очаквате да се появят в идните 5-10 години?
    Трудно е да предвидим с точност бъдещите професии, но с лекота можем да очертаем уменията, които ще бъдат нужни в близко бъдеще. Очакванията ни са, че работата ще бъде организирана все повече на проектна база, в разнообразни, мултифункционални екипи, в които всеки ще допринася със своята индивидуална експертиза. Очакваме също така все повече работа във виртуални екипи. Tова ще изисква дори още повече гъвкавост, адаптивност, любознателност и предприемачески дух. 

    Какъв съвет бихте дали на младите хора, които все още не са завършили образованието си?
    Във времена, които предлагат все повече възможности, каквито и функционални умения да придобиете, кариерният път постоянно ще се променя. Ето защо, „меките“ умения като гъвкавост, любознателност, предприемаческо мислене ще определят успешните професионалисти в бъдещето. Моето послание към младите хора е: каквото и да правите, нека бъде със страст и пълна ангажираност! 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 3 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 4 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 19 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 21 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 21 часа