събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3901 прочитания

    Как ще изглеждат Германия и Европа без Меркел?

    Немският депутат Франк Хайнрих пред Economy.bg
    05 ноември 2018, 09:47 a+ a- a

    В началото на седмицата германският канцлер Ангела Меркел шокира мнозина в Германия, в Европа и по света с новината, че постепенно се оттегля от политическата сцена. Като първа стъпка тя обяви, че няма да се кандидатира отново за шеф на Християндемократическата партия, която оглавява от 18 години. Меркел заяви също, че сегашният й четвърти канцлерски мандат, който изтича през 2021, ще бъде последен за нея.
    Мнозина предрекоха хаос и несигурност в Европейския съюз след оттеглянето й. Други в Южна Европа се зарадваха от това решение.
    Как точно ще изглеждат Германия и Европа след 2021 е трудно да се предскаже в момента. Едно е сигурно обаче – слизането на Меркел от политическата сцена ще се усети не само в Берлин, а също в Брюксел и в София.

    Какви са причините за оттеглянето на Меркел и как решението й ще се отрази на Германия, Европа и България – Economy.bg попита германския депутат от ХДС/ХСС Франк Хайнрих.

    Как ще изглеждат Германия, Европа и България без Меркел?

    Франк, как изглеждат Германия и Европа без Меркел?
    Как би изглеждала Германия без Меркел? Вярвам, че имаме добри структури, които да гарантират, че и друг човек може да поеме този пост. Като член на нейната партия, мога да си представя нов шеф на партията, а след три години – и друг канцлер. Но за да се чува гласът на Германия на международната сцена, този глас трябва да е признат там. Това трябва някой да го направи. Вярвам, че Европа може да продължи без Меркел.

    Някои наблюдатели считат, че има риск оттеглянето на Меркел да доведе до парализа и несигурност в Европа. Каква е Вашата позиция?
    Вече изживяваме несигурност в резултат на Brexit, на многото национални и националистически движения. Те засилват несигурността. Европа не говореше с един глас. Едни говореха срещу други, вече не се акцентираше върху плюсовете на ЕС, които се възприемаха като даденост. Цели поколения считат, че Европа вече си отива. Принос за несигурността в някои страни има и това, че крайните стават по-остри.

    Много анализатори очакват, че Германия вече няма да е толкова активна на международната сцена. Съгласен ли сте?
    До голяма степен това зависи от човека. Надеждността на една страна трудно може да бъде преценена, но надеждността на даден човек, това да можеш да му се довериш, директността, те може да се оценят. Това Меркел успя да го постигне в много голяма степен. Затова са и всички тези притеснени гласове от чужбина. Сега трябва да се даде шанс и на нейния наследник. Все още не знам кой ще е той, но имам своите очаквания. Вярвам, че след момент на сътресение ще имаме добър наследник, който отново ще постави на дневен ред темата за стабилността. Цяла Европа, вероятно и по света, почти всички считат, че Германия трябва да поеме по-голяма отговорност, дали по отношение на сигурността, или относно подкрепа по някаква тема. Само един народ не е съгласен с това. Това е германският народ. Защото и бездруго се чувстваме зле. Когато някой осъзнае, че на народа и на Европа трябва да им се обясни просто, че сме готови да поемем повече отговорност, не само да плащаме, а да поемем отговорност, тогава смятам, че това ще е добра европейска стъпка.

    Как решението на Меркел ще се отрази на българо-германските отношения?
    Знам, че между България и Германия има отношения на силно доверие, което се дължи до голяма степен и на Меркел. Затова предполагам, че ще отнеме известно време нов човек да постигне същото.

    Какви са причините за оттеглянето на Меркел?

    Много в Германия и в Европа бяха изненадани от решението на Меркел. Какви са причините за тази стъпка? Миграционната политика ли стои в основата на поражението на Меркел?
    За Меркел често се счита, че е човек, който винаги първо мисли за крайния резултат. Тя се опитва да взима решения много прагматично. Призна, че още през лятото се е ангажирала при неубедителни изборни резултати в Бавария и в Хесен, които няма да се отразят добре нито на партията, нито на нея, тя да се оттегли като шеф на партията, не като канцлер. Това може да се сравни с треньор на голям футболен клуб. Преди дни например Real Madrid смени треньора си. По този начин те не казват, че треньорът е лош, а че за настоящето, за нови ситуации, има нужда от нов мотиватор, който е признат от феновете, от клуба и от играчите.

    Каква е новата ситуация в Германия?
    Много хора са недоволни от това как ние правим политика и как се взимат решения, макар да няма някакви обективни трудности, защото нещата са си наред. Друг фактор е ситуацията с бежанците от последните три години. Демонстрациите започнаха обаче преди това, напр. протестите на „Пегида“ в Дрезден, които се състояха много месеци по-рано. Това означава, че впоследствие протестиращите изместиха фокуса си върху Меркел.

    От каква нова политика имат нужда Германия и Европа?
    Мисля, че трябва да продължим да бъдем балансирани, и то не само в Германия, да запазим стабилен политическия си курс, да се включваме в инициативи на други страни, а не да следваме само собствения си път. Мисля, че това е ясно на почти всеки немски политик. И когато дойде нов треньор, нов шеф на партията, и след три години нов канцлер, той трябва да си даде сметка, че нещата не могат да продължат просто така – като стил на управление и като политика. Той трябва да е наясно какво се е променило.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство