събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19053 прочитания

    Любимият въпрос на интервю за работа на Станислав Захариев, HELL Energy България

    Какъв въпрос обича да задава той на кандидатите и какво цели с него?
    05 ноември 2018, 10:29 a+ a- a

    Повечето HR мениджъри имат любим въпрос, който обичат да задават по време на интервю за работа и с който целят да научат нещо повече за кандидата извън обичайните и клиширани въпроси. Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България: „Кой е любимият Ви въпрос, който задавате на интервю за работа, и защо?“.

    Вижте какво отговори Станислав Захариев, Country Manager на „HELL Energy България“ за България, Турция, Босна и Херцеговина и Македония. 

    „Нямам точно един определен въпрос, а по-скоро през годините съм изградил сам за себе си система за откриване на „породата“ на кандидат-служителя. Опитвам се тази система да я предам на мениджърите под мен, които от своя страна да я ползват, за да откриват същата „порода“ хора за нашия екип, защото в „HELL Energy България“ екипът е от съществено значение. Той е едно сплотено семейство с ясна кауза, а тя е да бъдем винаги пазарни лидери и диригенти в категорията.

    Първо, кандидатът трябва да бъде предразположен, за да може да е максимално близо до това, което всъщност е. Нямаме нужда от фалш, клишета и заучени фрази от теоретични обучения. Кандидатът трябва да бъде поставен максимално близо до реалната си среда. По време на самото интервю се опитвам чрез система от въпроси да открия няколко белега в кандидата, с които да го отлича от масата и да намеря неговата „порода“.

    Белезите, които искам да видя в него, са:

    Пламък в очите или заплатополучател

    Опитвам се да определя дали кандидатът е тип „ще изгоря за каузата“, или е само „заплатополучател“, който отделя повече време в това да чака края на работния ден, отколкото да свърши нещо полезно. Съжалявам за израза, но той се ползва в бранша и нашият екип не би търпял такъв тип хора. Ценим тези, които всеки ден идват на работа „надъхани“ за нея. Всеки ден.

    Самокритичен или самохвалко

    Желая да определя степента на критичност, която кандидатът има за себе си. За мен хората, които имат умението да виждат казус на 360 градуса, които могат да признаят вината си, без да се притесняват, и които могат сами да се критикуват, са тези, които искат да се учат винаги, да се развиват, да се приближат до съвършенството и така да бъдат „звезди“ в професията си. Такива хора не могат да са посредствени, защото те са тези, които отчитат сами грешките си, правят конкретен план за поправката им и така вървят нагоре и се развиват и като мислене, и като позиция. За съжаление, често има кандидати, които без да си ги попитал, говорят за успехите си, собственото си съвършенство и сами се ласкаят. Успехът, който са постигнали, обикновено е дело само на него. Не бихме заложили на такъв служител. Той не подлежи на развитие и не е екипен играч.

    Активен или констататор

    Тук целя да определя дали кандидатът е активен в решаването на проблеми, или е само тип констататор. Констататорът е човек, който вижда и маркира проблемите, но не може да ги реши или по-лошо – няма желание за това. Обикновено той е само предавател към по-горното ниво в йерархията, без да е положил и грам старание да намери решение.  В тази ситуация повечето хора порода „констататори“ започват дълъг и несъществен разказ, който обяснява как всичко им е пречело и колко са били нещастни и неразбрани в предната си работа, но никъде не споменават какво конкретно са направили или предложили, за да подобрят резултата, да решат казуса, да развият системата на следващо ниво, да бъдат полезни за организацията.

    След тези въпроси, които са ми дали вече отговор за „породата“ на кандидат-служителя, ако има смисъл от продължаване на интервюто, следват серия от практически въпроси, за да преценя професионалната мисъл на кандидата и неговата бързина. 

    Подобни въпроси са:

    „При промоция 9 броя + 1 брой подарък, каква е допълнителната отстъпка, която се предоставя на клиента?“

    „Каква е разликата между надценка и марж?“

    „Как се справяте с възраженията на клиентите?“

    „Каква е разликата между претеглена и нумерична дистрибуция?“

    „Как се изчислява среднопретеглено отложено плащане?“

    „Как се изчислява среднопретеглена цена?“

    „Как бихте изготвили бюджет за региона ви?“

    При правилни и бързи отговори и на тези въпроси, кандидатът е добре дошъл в нашия екип и нашата компания, която е тотален пазарен лидер и която само поради тази причина желае да има най-добрите кадри в бранша. Компанията е готова да развива неговите умения и знания и напълно да разчита на него във всяка ситуация и за дълго време. Тогава му казваме: „Добре дошъл в семейството на HELL Energy“.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство